« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
George W. Bush

Bush: Iran je prijetnja svima

Predsjednik SAD-a pozvao zemlje Zaljeva da se suprotstave Teheranu prije nego što bude kasno

MILIJUNI dolara šalju se iz Teherana teroristima diljem svijeta, dok iranski narod živi pod represijom, tvrdi Bush
MILIJUNI dolara šalju se iz Teherana teroristima diljem svijeta, dok iranski narod živi pod represijom, tvrdi Bush (AFP)

AMERIČKI predsjednik George W. Bush jučer je u govoru održanom u Abu Dabiju izjavio kako Iran, podupirući ekstremiste, predstavlja prijetnju za sigurnost u cijelom svijetu te pozvao svoje saveznike u zaljevskim zemljama da se ‘suprotstave ovoj opasnosti prije nego što bude prekasno', izvijestile su svjetske agencije.

Sarkozy u suglasju s Bushem
Istovremeno s Bushem, u posjetu Zaljevu (Saudijska Arabija, Katar, Abu Dabi) je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. I on se založio za jačanje sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa. Međutim, Sarkozy je napomenuo da Sjedinjene Države nemaju namjeru vojno intervenirati u toj zemlji.

Sponzoriranje terorizma 

Bush je podsjetio i na to da šijitski muslimani u Iranu najizdašnije sponzoriraju terorizam te ih optužio za narušavanje mirovnih pokušaja, s obzirom na to da snažno podupiru simpatizere i pripadnike Hezbolaha u Libanonu, palestinsku islamističku skupinu Hamas te šijitske militante u Iraku, prenio je Reuters.

- Akcije koje ‘kreću' iz Irana prijetnja su sigurnosti stanovnika cijeloga svijeta. Zato Sjedinjene Države jačaju dugoročne sigurnosne dogovore s našim prijateljima u zaljevskim zemljama i drugim prijateljskim državama diljem svijeta. Želimo se zajedničkim snagama suprotstaviti ovoj opasnosti prije nego što bude prekasno - istaknuo je Bush tijekom posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje je posjetio u sklopu regionalne turneje započete prošli tjedan.

- Iran je danas vodeća zemlja kada je riječ o sponzoriranju terorizma. Odande se šalju na stotine milijuna dolara ekstremistima diljem svijeta, a iranskom narodu istodobno prijete represije te u zemlji vlada ekonomski iznimno loša situacija - rekao je. Režimu u Teheranu uputio je poziv da ‘osluškuje' želje iranskog naroda te da o njima nastoji voditi računa, prenio je France presse.

Ograda od izjava

Neposredno prije Busheva dolaska u Zaljev, službeni Abu Dabi priopćio je kako će saslušati američkog predsjednika, no da ta zemlja ‘ima izravan kontakt sa susjednim državama u regiji te da o bilo kakvom problemu sa svojim kolegama može izravno razgovarati'. Strani dopisnici iz Abu Dabija komentirali su ovo priopćenje te napomenuli da su ‘Bushevi prijatelji iz Zaljeva' ove riječi shvatili kao poziv na oružanu borbu protiv Irana.

Piše: MEX/HINA
14.01.2008. 12:19:00
Novi komentar
nužno
nužno