« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Burza u išćekivanju poslovnih rezultata

Crobex indeks jučer je oslabio 1,25 posto, na 1.505 bodova.

(Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

Crobex

,

zagrebačka burza

U očekivanju novih vijesti iz svjetskog gospodarstva i tromjesečnih poslovnih izvješća kompanija, koji bi trebali dati jasnije smjernice, analitičari su danas podijeljeni oko smjera kretanja cijena dionica na Zagrebačkoj burzi.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih četvoro danas očekuje stagnaciju Crobexa, isto toliko porast, a troje nastavak pada.

Crobex indeks jučer je oslabio 1,25 posto, na 1.505 bodova.

Redovni promet bio je 31,58 milijuna kuna, što je oko 20 milijuna više nego u ponedjeljak. Od ostvarenoga prometa, dvije trećine odnosilo se na dionice, a ostatak na dražbu prava.

"Budući da nema značajnijih cjenovnih pomaka na inozemnim burzama, danas je i na domaćem tržištu moguća stagnacija Crobexa. Sve dok ne stignu nove vijesti iz svjetskog ili domaćeg gospodarstva, nema naznaka promjene ove letargije", kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u brokerskoj tvrtki To One.

Nakon početnog pada za više od 1 posto, vodeći indeksi na Wall Streetu oporavili su se do kraja jučerašnjeg trgovanja zahvaljujući podacima koji pokazuju da popuštaju pritisci recesije na američko gospodarstvo, završivši trgovanje u blagom minusu.

A nakon dvodnevnog pada, azijske su se burze jutros oporavile i to zbog naznaka da se američko gospodarstvo polagano stabilizira ali i nade da će širenje svinjske gripe biti zaustavljeno.

"Najvažniji svjetski burzovni indeksi posljednjih dana uglavnom fluktuiraju plus, minus jedan posto oko postojećih razina. Za daljnje smjernice čekaju se rezultati 'testa na stres' američkih banaka koji bi trebali pokazati koliko su spremne za suočavanje s eventualno još težom krizom", ističe Vorkapić.

Dodaje kako na domaćem tržištu nema vijesti koje bi mogle znatnije potaknuti cijene dionica u bilo kojem smjeru.

"Letargično trgovanje moglo bi se zadržati još neko vrijeme", ocjenjuje Vorkapić. Danas se očekuje objava tromjesečnih poslovnih rezultata Ericsssona Nikole Tesle, a sutra T-HT-a.

"Nestrpljivo čekamo objavu poslovnih rezultata tih dviju kompanija, budući da su među rijetkim domaćim izdavateljima koji isplaćuju izdašnu dividendu", zaključuje Vorkapić. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 10:18:40
Novi komentar
nužno
nužno