« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
DOGAĐANJA

Burns Night 2016. u hotelu Esplanade

Ova posebna vesela škotska večer održat će se u subotu, 30. siječnja s početkom u 19:30 sati u veličanstvenoj Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade

Burns Night ponovno u Esplanadi
Burns Night ponovno u Esplanadi (Esplanade)
Više o

hotel Esplanade

,

Burns Night 2016

U čast najvećem škotskom pjesniku Robertu Burnsu, Britanski poslovni centar Hrvatska u suradnji sa hotelom Esplanade organizira Burns Night, svečanu tradicionalnu škotsku večer koja ima i svoj humanitarni karakter. Prihod je namijenjen za kupnju ogrjeva djeci koja žive u vrlo siromašnim uvjetima, što će se provesti kroz udrugu Djeca prva. Humanitarnu večer podržat će i Coca Cola Hellenic te Heineken.

Burns Night je izuzetno veseo i važan događaj za Škote i prijatelje Škotske koji se tradicionalno održava diljem svijeta, slave ga milijuni ljudi svake godine po zanimljivom protokolu koji se nije mijenjao već više od dva stoljeća.

Više informacija o protokolu moze se naci na web stranici RobertBurns.org 

Zagrebački Burns Night okupit će i ove godine brojne uvažene goste, diplomate predvođene britanskim veleposlanikom u RH Ianom Cliffom, predstavnike stranih kompanija u Hrvatskoj, gospodarstvenike te prijatelje Škotske.

Specijalno za ovu prigodu iz Škotske u Hrvatsku dolazi Steven Dewar, škotski gajdaš koji će obučen u škotsku mušku narodnu nošnju - kilt svirati na gajdama, a Stevenu će se pridružiti i Scotia Piper Band iz Edinburgha koji će također svirati tradicionalnu škotsku glazbu.

Uzvanici, od kojih će neki biti tradicionalno odjeveni u škotske kiltove, plesat će vesele škotske plesove uz zvuke gajdi. Tijekom večeri izmjenjivat će se ples, uživanje uz Burnsovu poeziju, autentična škotska jela te slavni škotski whisky Famous Grouse. Na jelovniku će se naći slavni škotski specijalitet Haggis, ukusno i neobično jelo koje se sastoji od ovčjih pluća, iznutrica, krvi, zobi, loja i začina.

Ova posebna vesela škotska večer održat će se u subotu, 30. siječnja s početkom u 19:30 sati u veličanstvenoj Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade.

Robert Burns (1759-1796), najslavniji je škotski književnik koji je pisao poeziju uglavnom na škotskom narječju. Stihovi njegove pjesme "Auld Lang Syne" poznati su širom svijeta, a njegova djela prevedena su na mnoge jezike pa tako i na hrvatski. Poznate su njegove pjesme My Heart is in the Highlands (U gorju mi je srce), A Red, Red Rose (Rujna, rujna ruža), To a Mouse (Mišu) i mnoge druge. 

26.01.2016. 12:53:00
Novi komentar
nužno
nužno