« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NIŠTA OD DOGOVORA

Burna rasprava u Vijeću sigurnosti o Siriji

"Rasprave su trajale više od četiri sata, ali su dotakle tek uvodne paragrafe teksta", izjavio je zapadni diplomat zemlje uključene u pregovore

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Ujedinjeni narodi

Više od četiri sata trajale su jučer u Vijeću sigurnosti rasprave o stanju u Siriji, ali sav taj trud nije urodio približavanjem gotovo potpuno oprečnih stavova članica vijeća, javlja Hina.

Stručnjaci 15 zemalja članica Vijeća iznijeli su ruski nacrt u trenutku kad je sve više kritika o UN-ovu nedjelovanju glede nasilja u Siriji. Zapadne zemlje protive se ruskom zahtjevu da se podjedanko pripiše nasilje protivnicima i režimu predsjednika Asada. SAD, Francuska i Njemačka upozorile su i prije rasprava da je ruski nacrt neprihvatljiv.

"Rasprave su trajale više od četiri sata, ali su dotakle tek uvodne paragrafe" teksta, izjavio je zapadni diplomat zemlje uključene u pregovore. "Ne nastoji se zapravo prebroditi jaz" između različitih gledišta, prokomentirao je drugi neimenovani zapadni diplomat.

Nakon što su Rusija i Kina stavile veto na nacrt rezolucije UN-a o Siriji u listopadu, Moskva je polovicom prosinca predstavila nacrt rezolucije kojim se osuđuje istodobno vladino i oporbeno nasilje. No, zapadne sile ocijenile su taj tekst previše kukavičkim.

18.01.2012. 09:52:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dark
    19.01.2012. 13:59
    Stvorena privremena vlada Libijske Džamahirije - svi u borbu za njeno međunarodno priznanje http://alturl.com/kb68o

Novi komentar
nužno
nužno