« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SVI NA BIRALIŠTA

Bugari biraju predsjednika i lokalnu vlast

Predizborna ispitivanja javnog mnijenja najviše izgleda za pobjednika u prvom krugu predsjedničkih izbora daju Rosenu Plevnelievu, koji nije kandidat nijedne stranke

Više o

Bugarska

,

predsjednički izbori

,

građani

,

gradonačelnik

Birališta u Bugarskoj otvorena su u nedjelju ujutro a 6,9 milijuna glasača u toj zemlji može birati novog predsjednika države i nove lokalne vlasti, uključujući i gradonačelnike, javlja Hina.

Predizborna ispitivanja javnog mnijenja najviše izgleda za pobjednika u prvom krugu predsjedničkih izbora daju Rosenu Plevnelievu (47), koji nije kandidat nijedne stranke, ali je blizak vladajućoj stranci GERB premijera Borisova.

On po anketama dobiva oko 40 posto glasova, desetak posto više od bivšeg ministra vanjskih poslova, kandidata socijalista Ivaila Kalfina (47), dok je na trećem mjestu bivša europska povjerenica i nezavisna kandidatkinja Meglena Kuneva, kojoj predviđaju oko 15 posto glasova.

Među ukupno 18 kandidata koliko ih se prijavilo za izbore bit će i jedan punk pjevač, ali ne i sadašnji bugarski predsjednik, socijalist Georgi Parvanov (55), koji je na tom položaju odradio dva uzastopna petogodišnja mandata i, prema bugarskom ustavu, više se ne može kandidirati.

Da bi netko ostvario konačnu pobjedu u prvom krugu, mora osvojiti više od 50 posto glasova, a u suprotnom se održava drugi krug izbora u kojem se sučeljavaju dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga, pri čemu ankete predviđaju sigurnu pobjedu Plevnelieva nad Kalfinom.

Položaj predsjednika republike u Bugarskoj je u dobroj mjeri ceremonijalan, jer mu dužnosti predviđaju ulogu jamca nacionalnog jedinstva i vrhovnog vojnog zapovjednika te osobe koja predstavlja državu u inozemstvu, imenuje veleposlanike i ima pravo na veto na zakone. No u slučaju da parlament ponovno odobri iste prijedloge zakona, predsjednik mora dati svoj pristanak.

Paralelno s izborom predsjednika države, biračko tijelo od gotovo sedam milijuna Bugara odlučivat će na 11.400 biračkih mjesta o novom sazivu 264 gradska i općinska vijeća te 2330 gradonačelnika i načelnika općina, koji se biraju izravno istim sustavom kao predsjednik republike, a na tim će se izborima natjecati kandidati iz 74 političke stranke, među kojima bi najviše uspjeha, po anketama, trebao imati GERB.

Glasačka mjesta bit će zatvorena u 19.00 sati a prvi privremeni i nepotpuni rezultati očekuju se krajem dana.

23.10.2011. 09:04:12
Novi komentar
nužno
nužno