« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
DOMINO

Budućnost političkog performansa

Ovaj performans tek je prvi kojim Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU kroz projekt "Budućnost političkog performansa"

Skica 1 ZAMISLI
Skica 1 ZAMISLI (Domino)
Više o

Domino projekt

,

Skica 1 ZAMISLI

Dok se sinoć politička elita okupljala na ulazu u Hrvatsko narodno kazalište za svečani koncert kojim je obilježen početak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, Marko Marković je neposredno dalje održao performans Delirium interruptum.

Marković je izveo a capella koncert ispuštajući neartikulirane glasove i pokrete, uz oštri nadzor policijskih snaga, a svi prisutni bili su pozvani da mu se pridruže u deliričnom stanju. 

Ovaj performans tek je prvi kojim Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU kroz projekt "Budućnost političkog performansa", koji traje koliko i samo predsjedanje, u okrilju programa "Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu - Projekt predsjedanja EU 2019.-2021."

Već 15. siječnja u Vukovaru će svoj rad Skica 1 ZAMISLI predstaviti umjetnica Nina Bačun u sklopu stručnog zagovaračkog panela civilnog društva "EU kao zaboravljeni mirovni projekt?"  Rad Skica 1 ZAMISLI u obliku zastave, izveden je u patchwork tehnici iz dva sloja tkanine. Crnim slovima na bijelom platnu, s jedne strane nosi natpis ZA JEDNO; a s druge TO GATHER; u negativu, bijelim slovima na crnom platnu. Izveden u kokreaciji s Željkom Kraščićem, koji slobodno interpretira predloženu skicu. Ideja kliznog autorstva, prebacivanja odgovornosti ili preuzimanja iste, podtema je spomenutog rada. 

Nina Bačun, nakon Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2007., 2011. je magistrirala Experience Design na Konstfack-University, College of Arts, Crafts and Design u Stockholmu. Neki od radova su uvršteni, objavljivani i nagrađivani na domaćim i međunarodnim izložbama dizajna i umjetnosti. Njeguje timski i interdisciplinarni rad. Od 2014. godine osniva kolektiv  OAZA uz Robertu Bratović, Ivanju Borovnjak, Tinu Ivezić, Maju Kolar i Ana Mariju Poljanec. Svojim samostalnim i kolektivnim djelovanjem nastoji doprinijeti produkciji i prezentaciji dizajna na inovativan način. Djeluje u domeni produkt dizajna, dizajna interijera, scenografije, vizualnih komunikacija, postava izložbi i samoinicirananih koncepata. Sudjelovala je u internacionalnim rezidencijalnim programima; u Argentini (Barda del desierto #3, Patagonija) i Meksiku (DEDAZO, Chiapas i Taller 8, Teotitlan). Unutar navedenih područja kontinuirano izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu.

Željko Kraščić, rođen je 1954. Fascinacija specifičnim vidom materijalne kulture - vezom dovela ga je od pozicije kolekcionara u poziciju majstora ručnog rada. UmirovljenI građevinac Željko, od 2008. potpuno se posvetio ručnom radu, polazeći brojne tečajeve tradicijskih tehnika veza. Od 1997.godine do danas proizveo je više od 400 Zidnjaka, dio njih prema postojećim prikupljenim šablonama, čuvajući tako tradiciju veza, no također stvarajući originalan rad, samostalno i u suradnji sa domaćim i međunarodnim umjetnicima. Rad s rukama postao je tako Željkov zaštitni znak, mentalni i ekonomski opstanak. Suradnik je na projektu (a)moral thread (2015-2019), s Ninom Bačun i Juanom Echeverrijyem

10.01.2020. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno