« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Stephen Hawking

Budućnost ljudske rase je u selidbi u svemir

Hawking je jedan od rijetkih znanstvenika poznatih izvan akademske zajednice

Stephen Hawking s kćeri Lucy na predavanju u povodu 50. obljetnice NASA-e
Stephen Hawking s kćeri Lucy na predavanju u povodu 50. obljetnice NASA-e (Getty Images)
Više o

let u svemir

,

Stephen Hawking

,

Kratka povijest vremena

,

Hawking

,

opstanak ljudske rase

,

Camebridge

Profesor Stephen Hawking, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika smatra da je ključ opstanka ljudske rase u svemiru. Međutim, iako je optimistična osoba, pesimizam je počeo prevladavati u njegovim prognozama.

U intervjuu CNN-u govorio je o svojoj viziji budućnosti, naglašavajući da bi ljudska rasa trebala proživjeti sljedećih 200 godina učeći kako živjeti u svemiru te da će tek tada njena budućnost biti svijetla.

"Uvjeren sam da dugoročna budućnost ljudske rase mora biti u svemiru. Bit će teško izbjeći katastrofu na planetu Zemlji i u sljedećih 100 godina, a kamoli u sljedećih tisuću ili milijun. Ljudska rasa ne bi trebala držati sva jaja u jednoj košari, tj. na jednom planetu. Nadamo se samo da ćemo uspjeti zadržati košaru u rukama dok se ne proširimo u svemiru."

Hawking je jedan od rijetkih znanstvenika poznatih izvan akademske zajednice zahvaljujući svojim knjigama bestsellerima, gostujućoj ulozi u Simpsonima i sposobnosti da jednostavno objasni komplekse teme teorijske fizike. 

Nositelj je 12 počasnih doktorata - na Camebridgeu drži katedru koju je nekoć držao Isaac Newton. Na predavanju u Camebridgeu je podijelio svoje strahove s javnošću: "Slutim veliku opasnost za ljudsku rasu. Mnogo smo puta u povijesti svoj vlastiti opstanak doveli u pitanje. Kubanska kriza 1963. jedan je od takvih događaja."

"Učestalost takvih događaja vrlo će vjerojatno biti još veća u budućnosti. Trebat će nam puno pažnje i pameti da bismo se kroz takve provukli."

Prije dvadeset godina Hawking je napisao "Kratku povijest vremena". Sada se veseli svom vlastitom putu u svemir koji je planiran za sljedeću godinu.

"Ne mislim da ljudska rasa ima moralnu obavezu učiti o svemiru, ali bi bilo glupo i kratkovidno da to ne radi. To je vjerojatno ključ našeg opstanka" zaključuje Hawking. (metro-portal)

09.10.2008. 23:56:57
Novi komentar
nužno
nužno