« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
CATHERINE ASHTON:

Budućnost Kosova je u Europskoj uniji

EU potpuno je jedinstvena u ocjeni da je budućnost Kosova u Europskoj uniji, izjavila je Ashton u Prištini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Europska unija

,

Kosovo

,

Catherine Ashton

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u petak u Prištini kako postoji jedinstveno stajalište EU da je budućnost Kosova u europskoj obitelji, premda pet članica Unije još uvijek nije priznalo Kosovo.

Nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem, Ashton je ustvrdila kako tu najmlađu europsku državu čekaju još mnoge promjene, iako je u međuvremenu postigla dosta toga.

Ashton se nalazi na turneji po zemljama jugoistočne Europe, u okviru koje je već posjetila Sarajevo i Beograd. Ovo je njezin prvi posjet Kosovu nakon što je u prosincu preuzela dužnost.

"Europska Unija potpuno je jedinstvena u ocjeni da je budućnost Kosova u Europskoj uniji", izjavila je.

"Kosovo pripada Europi i ova regija ima visoki prioritet za mene i za EU", naglasila je Ashton, podsjećajući istodobno da se među prioritetima Kosova mora naći vladavina zakona.

Najavila je dolazak na Kosovo izaslanstva EU koje bi ocijenilo napore vezane za sudjelovanje Kosova u liberalizaciji viznog režima Unije.

Dolazak u Prištinu na samom početku mandata protumačila je kao podršku Kosovu u približavanju EU.

Thaci je nakon razgovora Ashton izrazio zadovoljstvo što se Kosovo nalazi na dnevnom redu EU.

"Mi ćemo ispuniti sve kriterije koji su potrebni. Na tom putu prijeko nam je potreban jednak pristup kao i ostalim susjednim zemljama. Nastavit ćemo izvršavati naše obveze na svim razinama. Izgrađujemo demokratsku, multietničku zemlju, a ubrzo očekujemo i upute vezane uz liberalizaciju viznog režima", kazao je Thaci.

Osim susreta s Thacijem, Ashton je u petak posjetila i sjedište europske pravosudne misije EULEX, gdje je razgovarala s europskim dužnosnicima na Kosovu.

Ashton je u četvrtak, prilikom posjeta Beogradu, izjavila kako Unija od zemalja koje žele postati njezine članice očekuje razvijanje dobrosusjedskih odnosa u regiji te da se u tom kontekstu i Kosovu mora omogućiti sudjelovanje u projektima regionalne suradnje. Dodala je da je Kosovo sastavni dio europske strategije za regiju zapadnog Balkana te da i kosovske vlasti moraju učiniti mnogo više na ispunjavanju svojih obaveza i poboljšati uvjete života svih građana. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 18:21:55
Novi komentar
nužno
nužno