« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Ni bolje ni gore nego sad

Kakva budućnost čeka današnje prvašiće

Školovat će se 20 godina, njihovi će se projekti realizirati u Aziji, a svaki deseti bit će alkoholičar

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

školarci

,

prvašići

Ekonomisti i demografi prognoziraju da će se prvašići koji su jučer krenuli u školu  za vrhunsko obrazovanje morati školovati 20 godina, zaposlit će se kad im bude 26 ili 27 i u toj dobi odseliti od roditelja u unajmljeni stan.

Bit će im svejedno gdje stanuju budući da će trećina njih posao obavljati od kuće. Ako budu kupovali nekretninu, bit će to najvjerojatnije kuća negdje u prirodi.

Studentski krediti postat će još popularniji jer će većina budućih studenata morati sama plaćati svoj studij. Pretpostavlja se da će oko 50 posto studenata završiti studij uz kredit.

Najbolje plaće dobit će oni koji donesu diplome poznatih svjetskih sveučilišta i koji budu govorili više stranih jezika, a posebno će se cijeniti znanje kineskog, hindi i drugih jezika brzorastućeg istoka, naravno, uz uvijek poželjne europske jezike.

"Prvi bolonjski trogodišnji fakultetski stupanj vrijedit će na tržištu rada kao danas srednja škola", kaže demograf dr. Jakov Gelo.

No, čak i ako kasnije počnu raditi, današnji će prvašići raditi i živjeti dulje nego njihovi roditelji. Radit će najmanje do 70. godine života. Živjet će, prema očekivanjima demografa, od 10 do 15 godina dulje od današnjeg očekivanog životnog vijeka. Standard prosjeka Europske Unije njihova će generacija doseći tek kad im bude 50 godina.

Najmanje trećinu svoje plaće ulagat će u štednju i na burzama, onoliko koliko njihovi roditelji danas izdvajaju za otplatu stambenog kredita.

Puno će jednostavnije i češće mijenjati posao, pa se očekuje da će do mirovine promijeniti pet, šest poslova.

Ekonomisti očekuju da će današnji prvašići biti uspješni projektanti, koji će svoje nacrte prodavati azijskim tvrtkama gdje će se koncentrirati proizvodnja.

Zagreb će biti manji grad nego što je danas, a u Hrvatskoj će opet, kao i prije stotinu godina, biti više ljudi koji žive u malim mjestima i na selu nego onih u velikim gradovima, procjenjuje Jakov Gelo.

Statistike pokazuju i poražavajuću činjenicu: iako će očekivani životni vijek biti od 86 do 90 godina, a sa 70 godina će ići u mirovinu, procjenjuje se da će svaki deseti do tridesete godine biti alkoholičar.

08.09.2009. 12:48:02
Novi komentar
nužno
nužno