« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PROPAST PREUZIMANJA?

Budući slovenski premijer protivi se prodaji Mercatora Todoriću

"Najbolja zamisao bila da se Konzum s Mercatorom poveže međusobnom razmjenom dionica, pri čemu bi Europska banka za obnovu i razvoj imala 10 ili 15 posto dionica", smatra Janković

Fotografija vijesti
Više o

Agrokor

,

Ivica Todorić

,

Konzum

,

Zoran Jankovič

,

prodaja Mercatora

Vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade i nekašnji direktor Mercatora Zoran Janković na osobnoj se razini izjasnio protiv prodaje najvećeg slovenskog trgovinskog lanca koncernu Agrokor, javlja Hina.

"Mislim da bi bilo najbolje kad bi došlo do povezivanja Konzuma i Mercatora međusobnom razmjenom dionica", rekao je u utorak na večer Janković novinarima u Ljubljani, kad mu je uz pitanja o napretku koalicijskih pregovora pred sutrašnju konstiturajuću sjednicu parlamenta postavljeno i pitanje o aktualnoj prodaji 52 posto dionica Mercatora.

"Ne razumijem zašto netko tko kupuje Mercator nije dao javnu ponudu. Mislim da bi najbolja zamisao bila da se Konzum ili Agrokor s Mercatorom povežu međusobnom razmjenom dionica, pri čemu bi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imala 10 ili 15 posto dionica (tako udruženih kompanija)", rekao je Janković novinarima, a prenijela Slovenska tiskovna agencija - STA.

Podsjećajući da je vodio Mercator niz godina i da je ta tvrtka na određeni način i "njegovo čedo", Janković je rekao da je kao poduzetnik u to vrijeme najveće Mercatorove ekspanzije zastupao filozofiju trgovačkog povezivanja u regiji, pri čemu se proizvodi slovenske prehrambene industrije na Mercatorovim policama imali dobar plasman.

Janković je posredno kritizirao i ulogu Nove Ljubljanske banke (NLB) u prodajnom konzorciju vlasnika Mercatorovih dionica, rekavši da njeno vodstvo već duže vremena ne obavlja dobro funkciju koja mu je povjerena.

20.12.2011. 22:37:45
Novi komentar
nužno
nužno