« Život
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
EHHH...

Budite se noću i idete na WC? To može biti problem...

Do pretjeranog noćnog uriniranja može doći zbog velike konzumacije tekućine, ali i zbog drugog zdravstvenog problema

Eh....
Eh.... (Arhiva)
Više o

wc

,

noć

Koliko često se budite noću i napravite rundu do WC-a? Ako vam se to događa stalno, a ponekad i više puta tijekom noći, vi ste u problemu - ne samo da nam narušava san i bioritam, stalno mokrenje noći može biti i štetno za naše unutarnje organe.

Do pretjeranog noćnog uriniranja može doći zbog velike konzumacije tekućine, ali i zbog drugog zdravstvenog problema, tvrdi nova studija. 

Istraživanje Europskog kardiološkog društva tvrdi da bi učestalo mokrenje noću moglo biti indikator visokog krvnog tlaka. 

"Naša studija pokazuje da, ako morate stalno ići na zahod noću - što se zove nokturija- možda imate povišeni krvni tlak i/ili višak tekućine u tijelu", tvrdi liječnik Satoshi Konno za Mindbodygreen.

Istraživanje se fokusiralo na povezanost mokrenja noću i hipertenzije u japanskoj populaciji. Znanstvenici su otkrili da je rizik od problema s tlakom veći ako se češće dižemo noću zbog mokrenja. 

"Otkrili smo da je dizanje iz sna zbog potrebe za mokrenjem povezana s 40 posto većim šansama za hipertenziju", objasnio je Konno i dodao da"više odlaska na zahod znači veći rizik."

"Rano otkrivanje i liječenje povišenog krvnog tlaka ključni su za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti. Trebali bismo imati na umu da nokturija nije samo povezana s problemima mokraćnih puteva, već i s bolestima poput hipertenzije", dodaje. 

No, nema mjesta panici jer to ne znači automatski da ste krvožilni bolesnici. 

"Na vezu između hipertenzije i nokturije mogu utjecati brojni čimbenici poput načina života, unosa soli i genetike."

01.04.2019. 20:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.04.2019. 10:10
    1 put noću mokrim
Novi komentar
nužno
nužno