« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SINTETIČKI ALKOHOL

Budite pripiti bez mamurluka i nuspojava

Znanstvenici razvijaju zamjenu za alkohol koja stvara ugodan osjećaj pripitosti bez nuspojava i neželjenih posljedica

(Dreamstime)
Više o

alkohol

,

Zamjena

,

nuspojave

,

opijenost

Sintetički alkohol razvija se iz supstanci nalik Valiumu, a na živčani sustav djeluje poput alkohola te podiže raspoloženje i opušta. No za razliku od alkohola, ne utječe na ostale dijelove mozga koji su odgovorni za kontrolu pokreta te ne stvara ovisnost. Također ga je puno lakše izbaciti iz tijela.

Uz sve to, efekti ovog sintetičkog alkohola mogu se prekinuti protulijekom, nakon čega osoba automatski postaje trijezna. Novu vrstu alkohola razvija Kraljevsko londonsko sveučilište, a projekt vodi profesor David Nutt, vodeći britanski znanstvenik i bivši savjetnik vlade na području droga, koji je nedavno otpušten zbog svojih stavova o kanabisu i ecstasyju.

Njegova je vizija svijeta u kojem će ljudi moći piti bez da budu pijani. Bez obzira na to koliko čaša popiju, zadržat će osjećaj blage opijenosti, a pri kraju večeri moći će uzeti pilulu koja će ih otrijezniti kako bi se mogli sigurno vratiti kući.

Profesor Nutt i njegov tim koncentrirali su se na spojeve benzodiazepina, a glavni sastojak novog alkohola bio bi diazepam, inače i ključna supstanca Valiuma. Tisuće benzo spojeva već su poznati znanosti, a profesor tvrdi kako je najbitnije identificirati onaj koji ima najsličnije efekte alkohola te ga prilagoditi potrebama društva.

Naposljetku, takva bi supstanca zamijenila alkohol u pivima, vinima i žestokim pićima. Profesor Nutt smatra da bi takav sintetički alkohol ima pozitivan utjecaj na društvo, kao i na zdravlje populacije općenito.

26.12.2009. 10:15:52
Novi komentar
nužno
nužno