« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
FESTIVALI

Bučnica fest i LegendFest za vikend u Zagorju

Bučnica fest, natjecanje u pripremanju istoimenog specijaliteta te promotivna i prodajna izložba proizvoda i jela od buča

Sjajan vikend u Zagorju
Sjajan vikend u Zagorju (Arhiva)
Više o

Legendfest

,

Bučnica fest

U Zagorskim Selima u nedjelju će održati 5. Bučnica fest, dan prije dvor Veliki Tabor ugostit će 2. LegendFest, kulturno - turističku manifestaciju kojom se želi predstaviti i promovirati nematerijalna kulturna baština.

Bučnica fest, natjecanje u pripremanju istoimenog specijaliteta te promotivna i prodajna izložba proizvoda i jela od buča, ove će godine okupiti rekordnih 13 natjecatelja, ugostitelja i obrta.

Najbolju bučnicu izabrat će stručni žiri u sastavu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković, a demonstraciju izrade tog specijaliteta vodit će Ana Žnidarec, najavio je u ponedjeljak direktor TZP Milan Kladnički na konferenciji za novinare u Zagorskim Selima.

Ta gospodarska i turistička manifestacija počinje u 11 sati, pokrovitelji su joj Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko - zagorska županija.

Zmajevi u središtu pozornosti

Ovogodišnji LegendFest bit će posvećen zmajevima, pratit će ga bogat program i zanimljive radionice, predstave i koncerti, to je obiteljski festival i pozivamo cijele obitelji na lijepo subotnje druženje, poručio je Ivo Zidarić, predsjednik Udruge Val kulture koja u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja organizira taj Festival.

LegendFest počinje u 17,30 sati, završava u 23 sata spaljivanjem velikog zmaja, umjetničke kreacije slamaland artista Nikole Fallera. 
Zašto je za temu izabran upravo zmaj, objasnila je etnologinja i kulturna antropologinja Kristina Pavlović.

„Zmaj je mitsko biće koje je duboko ukorijenjeno i u Zagorju, osobito u desinićkom kraju. Središnja crkva u Desiniću je crkva sv. Jurja koji je ubio zmaja, a s druge strane nam je i Jezero Klanječko za koje se također vezuje legenda o zmaju koji je prebivao u tom jezeru i kojemu su morali dovoditi mlade djevojke kako bi umirivao svoju ćud i prirodu. Kada mu jednom nisu doveli djevojku on se probudio, tresnuo repom i tako je nastalo Jezero Klanječko", rekla je Pavlović.

Podršku projektima Bučnica fest i LegendFestu dao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Pozvao je obitelji da dođu i upoznaju dio povijesti, te da se dobro zabave, objavila je Krapinsko-zagorska županija.

21.08.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno