« Fun
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Bubnjar i nogometaš jednako se iscrpljuju

90 minuta mjeren je srčani ritam nogometaša i bubnjara. Razlike nema.
90 minuta mjeren je srčani ritam nogometaša i bubnjara. Razlike nema.
Više o

nogomet

,

bubnjanje

,

Clem Burke

Sviranje bubnjeva je kao nogomet. To su ustanovili zananstvenici sa Sveučilišta u Chichesteru i Gloucestershireu koji su proučavali Clema Burkea, bubnjara legendarne grupe ‘Blondie’. Znanstvenici su  otkrili da se nakon 90 minuta sviranja bubnjeva Burkeov srčani ritam ubrzao onoliko koliko se to inače događa kod vrhunskih nogometaša nakon nogometnih utakmica.

Naime, Burkeovo tijelo je tijekom nastupa bilo pod takvim stresom da se broj otkucaja njegova srca s prosječnih 140 do 150 u minuti povećao na čak do 190 otkucaja. Tijekom znanstvenog pokusa u jednom je satu uspio sagorjeti 600 kalorija.

Burke, čiji bend danas slavi 30. godišnjicu albuma ‘Parallel Lines’, bio je podvrgnut različitim testovima koji su podrazumijevali mjerenje unosa kisika, razine laktata u krvi i praćenje srčanog ritma tijekom proba i live nastupa. 

- Kada biste nakon 90 minuta izmjerili Clemov srčani ritam nogometaša Premiershipa, ne biste ih mogli razlikovati. Zato je očigledno da bubnjari moraju biti u odličnoj formi - izjavio je Marcus Smith, jedan od znanstvenika koji su provodili pokus.  (METRO)

25.07.2008. 03:49:37
Novi komentar
nužno
nužno