« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
ŠTEDNJA?

Bruxelles u kaosu zbog prosvjeda

Na prosvjedima protiv vladinih mjera štednje u četvrtak u Bruxellesu došlo je do nasilja, u kojem je više osoba ozlijeđeno

Žestoki prosvjedi u Belgiji
Žestoki prosvjedi u Belgiji (Screenshot YouTube)
Više o

Bruxelles

,

nasilje

,

prosvjedi

Bruxelles je u četvrtak bio poprište prosvjeda na kojima je sudjelovalo preko stotinu tisuća ljudi, koji su se ubrzo pretvorili u potpuni kaos. Belgijski mediji se pozivaju na Crveni križ, koji navodi da je bilo 33 intervencije hitne pomoći, a 21 osoba je prevezena u bolnice. Među ozlijeđenima 

Na ulicama ima zapaljenih automobila, razbijenih vjetrobrana i srušenih prometnih znakova. Do nasilja je došlo na kraju prosvjeda kada je dio prosvjednika htio promijeniti rutu i proći ulicama koje nisu bile predviđene za povorku. Policija je reagirala suzavcem i vodenim topovima.

Ove demonstracije su početak niza prosvjeda koji se očekuju u sljedećih nekoliko tjedana. Riječ je o kontra-ofenzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranka kranje ljevice protiv mjera koje je najavila vlada Charlesa Michela.

Sindikati su najavili niz štrakova po belgijskim pokrajinama sljedećih tjedana, a kao kulminacija najavljen je opći štrajk u cijeloj zemlji 15. prosinca.

Ovo su najveće demonstracije u posljednjih nekoliko godina. Demonstracije na razini cijele države protiv mjera štednje održane su u prosincu 2011. i u veljači prošle godine, kada se odazvalo između 50 i 80 tisuća ljudi.

07.11.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno