« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
PLAN D

Bruce Sterling, otac cyberpunka na Planu D

Njegovo je predavanje dio diskurzivnog programa novog festivala, koji će se održati od 27. rujna do 1. listopada u prostoru bivšeg diskonta

Bruce Sterling stiže u Zagreb
Bruce Sterling stiže u Zagreb (Arhiva)
Više o

Plan D

,

Bruce Sterling

U svom prvom izdanju, međunarodni festival dizajna Plan D ugostit će Brucea Sterlinga, istaknutog pisca znanstvene-fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publicista, urednika, teoretičara i futurista, koj će 28. rujna održati predavanje "Prekarna utopija".

Njegovo je predavanje dio diskurzivnog programa novog festivala, koji će se održati od 27. rujna do 1. listopada u prostoru bivšeg diskonta, smještenog na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. "Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji djeluje na sjecištu znanstvene fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost", ističe se u najavi festivala.

Njegov se utjecaj odražava u raznim područjima kulture - od glazbe do filma, osobito zahvaljujući zbirkama "Mirrorshades" i "The Difference Engine", u koautorstvu s Williamom Gibsonom. Neke od tema o kojima je pisao su hakerska subkultura ranih devedesetih (knjiga "The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier"), budućnost u rasponu od biotehnologije, industrijskog dizajna do informacijske ekonomije ("Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years"), futurološki dizajn svakodnevnih materijalnih predmeta ("Shaping things"). U eseju "Epic struggle of the Internet of Things" prokazuje pozadinu još jednog tehnološkog imperativa, a zapažene tekstove je pisao i za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic.

Predavao je Nove medije i znanstvenu fantastiku na European Graduate School, dok je s projektom "The new media project" istraživao mrtve medijske tehnologije. Festival Plan D svojevrsna je nadogradnja međunarodnog festivala dizajna Dan D u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Želja je organizatora da festival djeluje kao dizajnerska edukativna platforma koja nastoji afirmirati dizajn od nižih razina edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promocije suvremenih dizajnerskih praksi.

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program festival će predstaviti najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja, a njegova je ovogodišnja tema odnos dizajnerskih praksi i tehnologije.

17.09.2017. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno