« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STOTINE TISUĆA LJUDI

Broj stradalih u potresu mogao bi premašiti sva predviđanja

Potraga za preživjelima je prekinuta, a iz ruševina je ukupno izvučeno 133 preživjelih

(Getty Images)
Više o

preživjeli Haiti

,

Haiti potres

Haićanska vlada izrazila je u ponedjeljak, dva tjedna nakon razornog potresa 12. siječnja, bojazan da su u njemu poginule stotine tisuća ljudi.

Ministrica informiranja Marie-Laurence Jocelyn Lassegue izjavila je da je postojeća službena brojka od najmanje 150 tisuća mrtvih temeljena na procjeni vladine agencije koja organizira ukope u masovne grobnice. U brojku nisu uključeni zatrpani pod ruševinama.

"Nitko ne zna koliko bi još tijela moglo biti pod ruševinama - 200, 300 tisuća?", rekla je Lassegue.

Potraga za preživjelima je prekinuta. Iz ruševina je ukupno izvučeno 133 preživjelih.

U potresu je ozlijeđeno 200 tisuća ljudi, a milijun ih je ostalo bez krova nad glavom. Oko 600 tisuća ih je smješteno u 500 kampova. Međunarodna organizacija za migracije je u nedjelju procijenila da je potrebno dodatnih 100 tisuća šatora za još pola milijuna ljudi.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, polovica kuća u najpogođenijim gradovima Port-au-Princeu, Jacmelu i Leoganeu uništena je.

Sjedinjene Države, Francuska, Španjolska, Brazil, Ujedinjeni narodi i Organizacija američkih država u ponedjeljak će u Montrealu održati hitan sastanak o koordinaciji pomoći Haitiju. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 11:57:06
Novi komentar
nužno
nužno