« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 1 mjesec

Britanski vojnici zasitili se ratova

Više o

Irak

,

Afganistan

,

britanska vojska

Britansko ministarstvo obrane suočilo se s ozbiljnim problemom: gotovo polovica njihovih vojnika, koji služe u misijama u Iraku i Afganistanu, želi zauvijek napustiti svoju dužnost.

Vlada je do ovih podataka došla istraživanjem koje je provela među 24.000 vojnika. Cijela svita psihologa i ostalih ‘dušebrižnika’ ministarstva obrane  odlučila je odmah upozoriti na ovaj problem i poručila da je svemu kriv ‘intenzitet ratovanja’. Konkretno rješenje nisu ponudili.

ŽrtveOd studenoga 2001. godine samo u Afganistanu je poginulo 110 britanskih vojnika. U Iraku je samo ove godine život izgubilo 176 Britanaca. 

- Način i intenzitet ratovanja prouzročio je više stresa nego što ga vojnici i njihove obitelji mogu podnijeti - izjavio je  Patrick Mercer, bivši vojni zapovjednik i konzervativni zastupnik.

Međutim, medijima je ovo istraživanje idealno poslužilo da britanskom premijeru Gordonu Brownu još jednom postave ključno pitanje: Je li Velikoj Britaniji doista bilo potrebno da ulazi u vojne akcije koje su bile isključivo u interesu Amerikanaca? (METRO) 

10.07.2008. 19:49:56
Novi komentar
nužno
nužno