« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
AKCIJA SOLIDARNOSTI

Britanski sindikati pokreću masovni bojkot izraelskih proizvoda

Milijuni britanskih radnika odlučili su se pridružiti rastućem globalnom pokretu čiji je cilj zaustavljanje izraelskih zločina

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

bojkot izraelskih proizvoda

,

Trades Union Congress

,

Palestine Solidarity Campaign

,

Hugh Lanning

,

britanski sindikati

,

akcija solidarnosti

Članovi najvećih britanskih sindikata na nedavnom kongresu održanom u Liverpoolu izjasnili su se kako žele započeti izgradnju masovnog pokreta koji bi bojkotirao proizvode, inicirao povlačenje investicija i nametanje sankcija Izraelu. Odluka je donesena na temelju želje za pravedno rješavanje problema Palestinaca pod izraelskom okupacijom.

Predsjednik Palestine Solidarity Campaigna Hugh Lanning, tom je prilikom izjavio: "Ova odluka je kulminacija brojnih prijedloga koji su tijekom 2009. iznošeni na sindikalnim konferencijama, a posljedica su brutalnog izraelskog napada na Gazu i odražavaju masovnu potporu Palestincima. U suradnji sa sindikatima započet ćemo izgradnju masovne kampanje bojkotiranja izraelskih proizvoda, posebno onih poljoprivrednih koji se proizvode na okupiranim područjima Zapadne obale."

U prijedlogu stoji i poziv generalnom odboru TUC-a (Trades Union Congress), sindikat koji predstavlja 6,5 milijuna britanskih radnika, da izvrši pritisak na britansku vladu kako bi se zaustavila trgovina oružjem s Izraelom i prekinulo trgovačke ugovore između te zemlje i Europske unije. Sindikalci su najavili i kako će početi poticati povlačenja investicija iz kompanija koje profitiraju na 42-godišnjoj ilegajnoj izraelskoj okupaciji.

Prijedlog za pokretanje kampanje stigao je iz sindikata vatrogasaca, a podržali su ga najveći britanski sindikati. U njemu je žestoko osuđen izraelski sindikat Histadrut koji je podržao napad na Gazu u kojem je tijekom tri tjedna poginulo 1,450 Palestinaca.

Britanski sindikati ovom kampanjom pridružili su se kolegama iz Irske i Južnoafričke Republike, te brojnim pokretima i aktivistima koji su također odlučili pokrenuti kampanju masovnog bojkota kako bi izvršili pritisak na Izrael koji već desetljećima krši ljudska prava, međunarodne zakone i rezolucije UN-a.

22.09.2009. 16:34:21
Novi komentar
nužno
nužno