« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
CBI

Britanske banke strahuju od skorog posustajanja oporavka

Tvrtke ponovno bilježe pad poslovanja a daljnje poboljšanje profitabilnosti ne očekuju ni tijekom iduća tri mjeseca

(Getty Images)
Više o

CBI

,

PricewaterhouseCoopers

,

oporavak gospodarstva

,

britanske banke

,

Udruženje britanske industrije

Britanske banke strahuju da bi krhak oporavak mogao posustati tijekom idućih nekoliko mjeseci, upozorava se u najnovijoj studiji udruženja britanske industrije (CBI).

Rast u britanskom sektoru financijskih usluga u zadnjem tromjesečju 2009. bio je slabiji nego što se očekivalo, ocijenili su u tromjesečnom istraživanju CBI i konzultantska tvrtka PricewaterhouseCoopers.

Banke i sektor građevinarstva upozoravaju da će rast plasmana prema građanima i kompanijama u idućih nekoliko mjeseci biti zakočen nakon ožujka, što će dovesti do smanjenja prihoda i dobiti.

"Tvrtke ne očekuju da će se obujam poslova održati u iduća tri mjeseca a ne prognoziraju ni poboljšanje profitabilnosti unatoč daljnjem smanjenju troškova", tumače dalje u tom udruženju.

Upitani o poslovnoj izvedbi u zadnja tri mjeseca prošle godine, 32 posto institucija izvijestilo je o rastu obujma poslovanja dok ih je 28 posto ustvrdilo da su aktivnosti smanjene.

Razlika u visini četiri posto smanjena je tako u odnosu na rujansko izvješće koje je pokazalo plus od sedam posto.

"Ne očekujemo da će se uzlet u aktivnostima britanskog financijskog sektora, zabilježen proteklih šest mjeseci, nastaviti i u 2010. Tvrtke ponovno bilježe pad poslovanja a daljnje poboljšanje profitabilnosti ne očekuju ni tijekom iduća tri mjeseca", kazao je glavni ekonomski savjetnik CBI-a Ian McCafferty.

Banke su najteže pogođene i strahuju da će obujam poslovanja ponovno pasti na najniže razine iz 2009. kada im je globalna financijska kriza zadala težak udarac.

Ukazuju pritom na čitav niz čimbenika, uključujući bijeg ušteđevina iz sigurnog utočišta pri najvećim bankama u ulagačke proizvode u potrazi za višim prinosima i u želji da se iskoristi uzlet na tržištima dionicama.

Pa ipak, ispitivanje nudi i tračak optimizma. "Postojani optimizam tvrtki u području pružanja financijskih usluga u pogledu opće poslovne situacije, poboljšanje profitabilnosti i daleko sporije ukidanje radnih mjesto redom su pozitivne strane provedenog ispitivanja", kazao je McCafferty.

"U nadolazećem tromjesečju očekuje se minimalan gubitak radnih mjesta", tumači glavni ekonomski savjetnik udruženja CBI. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 12:05:35
Novi komentar
nužno
nužno