« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JAČANJE NASILJA

Britanska i irska vlada tajno pregovaraju s disidentima IRA-e

Martin McGuinness, visoki predstavnik Sinn Feina, tvrdi da i Britanija i Irska vode tajne pregovore s disidentima

britanija irska ira
britanija irska ira (Shutterstock)
Više o

IRA

,

Sjeverna Irska

,

Sinn Fein

,

histamin

Britanska i irska vlada sudjeluju u tajnim pregovorima s disidentskim skupinama u Sjevernoj Irskoj zbog nedavnog jačanja nasilja u toj pokrajini, rekao je u četvrtak Martin McGuinness, visoki predstavnik Sinn Feina i supredsjedatelj regionalne vlade u Belfastu

On tvrdi da pregovori s disidentskim skupinama koje se protive mirovnom procesu traju zadnjih nekoliko tjedana.

"Shvaćam da će vlade reći da to nije istina, da se to ne događa... Ali ja znam da neke od tih disidentskih skupina u zadnje vrijeme pregovaraju s irskom i s britanskom vladom", rekao je McGuinness za BBC u Belfastu.

>> Kroji li Kosovo novu kartu svijeta?

Sinn Fein već je potvrdio da njegov predsjednik Gerry Adams traži razgovore s disidentskim skupinama kako bi prestalo podmetanje požara i bombaški napadi na policiju, vojsku i protestantske mete u Sjevernoj Irskoj.

Britanska je vlada odmah opovrgnula te tvrdnje i ponovila da "neće razgovarati s ljudima koji ne žele mirno postizati ciljeve".

I irska vlada u Dublinu objavila je da njezini predstavnici ne sudjeluju u takvim razgovorima. "Ne pregovaramo s republikanskim disidentima", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Dublinu. (hina/metro-portal)

12.08.2010. 21:12:12
Novi komentar
nužno
nužno