« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
take me to the moon

Britanci naručili Mjesečevog robota od NASE

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (X-prize)
Više o

NASA

,

x-prize

,

mjesečev robot

,

Odyssey Moon

NASA je objavila da je s britanskim poduzetnicima zaključila ugovor o konstruiranju robota koji bi se kretao površinom Mjeseca, 40 godina pošto su astronauti te američke svemirske agencije osvojili Zemljin prirodni satelit.

NASA je dosad u proizvodnji dijelova namijenjenih za američke svemirske programe surađivala s privatnim kooperantima. No nešto sasvim drukčije se dogodilo između te agencije i Odyssey Moona, tvrtke sa sjedištem na otoku Man, na zapadu Velike Britanije koja se želi baviti organiziranjem izleta na Mjesec.

Riječ je o "logičnoj etapi" u razvoju djelatnosti američke svemirske agencije, rekao je direktor NASA-inog istraživačkog centra Ames, Pete Worden.

Odyssey Moon koji je utemeljen prije četiri godine, jedno je od poduzeća koja se natječu za nagradu od 30 milijuna dolara zaklade "X Prize", koju među ostalim financira internetska supertvrtka Google i koja je 2007. pozvala privatna poduzeća da "osvoje Mjesec" i pretvore ga u turističko odredište.

Google je obećao 20 milijuna dolara prvoj ekipi koja uspije na Mjesečevo tlo alunirati uređaj čiju je izradu financirao privatni sektor, koji će moći prijeći barem 500 metara i slati snimke na Zemlju, što je sve NASA uspjela koncem 1960-ih.

Ponuda vrijedi do 2012., kada će se nagrada smanjiti na 25 milijuna. Ako nitko do 2014. ne uspije ispuniti zadane tehničke uvjete, nagrada će se poništiti. (hina/metro-portal)

01.11.2008. 18:54:36
Novi komentar
nužno
nužno