« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
EDF i Centrica

Britanci i Francuzi zajedno grade elektranu

Suzdržane susjede ujedinila je potreba za energijom

(Corbis)
Više o

Electricite de France

,

britansko francuska elektrana

,

Centrica

,

Velika Britanija Francuska

Francuski konzorcij za opskrbu električnom energijom Electricite de France (EDF) i britanska energetska tvrtka Centrica u ponedjeljak su najavili zajedničko ulaganje u gradnju nuklearnih elektrana u Britaniji i međusobnu razmjenu udjela, u sklopu dugo očekivanog povezivanja.

EDF i Centrica kreirat će zajedničku tvrtku u 80-postotnom vlasništvu francuske grupacije i 20-postotnom britanske, radi gradnje četiri nuklearne elektrane nove generacije EPR (European Pressurised Reactor) u Britaniji.

British Energy u Engleskoj ima šest nuklearnih elektrana te još dvije u Škotskoj, koji su na redu za zatvaranje. Centrica će uložiti 2,3 milijarde funti za kupnju 20-postotnog udjela u operateru nuklearki British Energy, kojega je EDF preuzeo u siječnju 2009.

EDF će od Centrice kupiti 51-postotni udjel u belgijskoj energetskoj tvrtki SPE za 1,18 milijardi funti. Preostali udjel od 49 posto u vlasništvu je belgijskih lokalnih vlasti i banaka. SPE je belgijski drugi po veličini distributer električne energije s oko 1,6 milijuna korisnika i petinom tržišta.

Predsjednik uprave i izvršni direktor EDF-a Pierre Gadonneix naglasio je da će navedena transakcija pomoći dovesti u ravnotežu proizvodne i dijelove EDF-ovog poslovanja za opskrbu.

"Ovaj sporazum donosi vrijednost za naše dioničare, unaprjeđuje stratešku ravnotežu našeg poslovanja i pridonosi našim nastojanjima vezanim uz ekološki razvoj", kazao je Roger Carr, predsjednik uprave Centrice. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 11:23:15
Novi komentar
nužno
nužno