« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Britanci će smjeti telefonirati u avionu dok lete iznad Europe

U zrakoplovima će se stvarati ‘telekomunikacijski mjehur’

Britanci uskoro neće trebati gasiti mobitele u avionima
Britanci uskoro neće trebati gasiti mobitele u avionima
Više o

mobiteli

,

Ofcom

,

European Aviation Safety Agency

Britanski Ofcom dao je zeleno svjetlo za razgovaranje mobitelima u zrakoplovima koji lete europskim zračnim prostorom, prenosi Jutarnji list. Time će u britanskim zrakoplovima biti omogućeni telefonski razgovori na visinama od 3000 metara na više.

Ovu odluku još treba potvrditi i European Aviation Safety Agency. Naime, potrebno je osigurati da uređaji postavljeni u zrakoplove neće interferirati sa sustavima za upravljanje.
Mnoge zračne kompanije zainteresirane su za pružanje ove usluge, međutim, dosad još nijedna nije  podnijela službeni zahtjev.

ZabranaRazgovori mobilnm telefonima, kao i korištenje većine gadgeta, trenutačno su zabranjeni u zrakoplovima jer postoje dokazi da ometaju komunikaciju u zrakoplovu i navigaciju te su opasnost za sigurnost putnika.  

Bazne stanice 

Britanske kompanije planiraju u zrakoplove postaviti male bazne stanice za mobilne telefone koje bi se uključivale nakon polijetanja.

Te stanice stvaraju ‘mjehure’ unutar kojih se pokrivaju razgovori u zrakoplovu. Pozivi se preko satelita šalju prema zemaljskim mrežama.

Veće cijene impulsa

U tu svrhu izdvojene su frekvencije širom Europe. Kada zrakoplov napusti europski zračni prostor, usluga bi se isključivala. Cijena poziva bit će veća od one na zemlji.
Razgovori mobitelima trenutačno su zabranjeni u zrakoplovima jer postoje dokazi da ometaju komunikaciju u zrakoplovu i navigaciju te su opasnost za sigurnost putnika. (METRO) 

31.03.2008. 02:16:33
Novi komentar
nužno
nužno