« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
ŠIRI SE

Britanac u Makedoniji umro od ebole?

Ebola se nezaustavljivo širi, pa je nakon slučajeva u Španjolskoj zabilježen i jedan u Makedoniji

Ebola stigla i do Balkana
Ebola stigla i do Balkana (Arhiva)
Više o

Makedonija

,

Afrika

,

ebola

Ebola se širi van Afrike, a zabrinuti epidemiolozi počeli su je uspoređivati s epidemijom AIDS-a. Nakon što se u četvrtak se u Madridu pogoršalo zdravstveno stanje medicinske sestre Terese Romero, prve osobe zaražene ebolom u Europi. RTS pak javlja da se i u Makedoniji pojavio pacijent čiji simptomi odgovaraju onima ebole.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio da bi sadašnja pomoć trebala biti 20 puta veća ako želimo iskorijeniti pošast koja je već odnijela 3.900 života.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde priznala je da treba ukloniti nedostatke u njezi ljudi. Sredinom dana Liberija je odlučila odgoditi senatorske izbore predviđene za 14. listopada zbog izvanrednog stanja proglašenog vezano uz ebolu.

Pogoršalo se stanje bolničarke Terese Romero koja je njegovala dvojicu zaraženih misionara koji su se vratili iz Afrike i umrli.

Europa se mobilizira, a profesor Nathan Clumeck, stručnjak za zarazne bolesti, u Bruxellesu je ocijenio da su 'prevelike očice mreže'. Washington i Ottawa su najavili pojačane kontrole putnika iz afričkih zemalja zahvaćenih ebolom, od koje je u srijedu umro pacijent u Teksasu. Daily Mail postavlja pitanje zašto Velika Britanija ne testira putnike na ebolu mjerenjem temperature.

Francuska ministrica zdravstva Marisol Touraine je izjavila da razmatra uvjete pojačanja kontrola.

U četvrtak je sredinom dana sedam osoba bilo hospitalizirano u Madridu, u kojem je jedan slučaj i potvrđen.

10.10.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno