« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
KOMENTAR

Brexit u slijepoj ulici

U Bruxellesu se krajem tjedna opet pregovaralo o Brexitu. „Pregovaralo“ je previše rečeno, jer Britanci izgleda da manje ili više bezglavo teturaju u Brexit, misli Bernd Riegert

Bezglavo teturanje?
Bezglavo teturanje? (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Brexit

Pregovori Velike Britanije i Europske unije o Brexitu su zapali u slijepu ulicu. To ne kaže bilo tko, nego britanska premijerka Theresa May. U pismu vlastitoj i duboko podijeljenoj konzervativnoj stranci priznaje da više ne može ni naprijed, ni nazad. Posvuda oko nje su crvene linije koje ne smije prijeći. Brexit ne smije ispasti previše „mekan", ne smije biti „tvrd", a ne smije niti završiti bez ikakvog dogovora na kojeg bi pristali i različite frakcije njene stranke, a onda na kraju i Europska unija.

Najnoviji prijedlog premijerke da se tek dogovori sporazum o slobodnoj trgovini robe sa EU je naišao na otpor iste vrste. Samo jedanaest posto Britanaca misli da je to dobro rješenje, kaže jedno ispitivanje. Ovog petka su se opet susreli glavni pregovarač EU Michael Barnier i britanski ministar za Brexit Dominic Raab i vjerojatno su proveli vrijeme razmišljajući, o čemu da uopće pregovaraju?

Nema nekih praktičnih rješenja niti za trgovinski sporazum, niti za granicu između Irske i britanske Sjeverne Irske. London zato želi tek nekakvu mutnu izjavu o budućim odnosima prema Europskoj uniji. Ali EU ustraje na konkretnom sporazumu o napuštanju gdje bi se regulirala barem bitna pitanja poput financija, granica i građanskih prava. Jedino što je jasno jest kako vrijeme odmiče. Sporazum o Brexitu bi trebao biti postignut do kraja listopada. A to će biti tijesno.

Nikakvih prednosti

Osnovni problem jest što u tom, nakon lažljive kampanje iznuđenom Brexitu za Veliku Britaniju gotovo da nema nekih prednosti. Niti kod trgovine, niti u migraciji. Sasvim suprotno, baš britanski poslodavci već sad kukaju kako premalo stranaca iz Europske unije žele raditi u Velikoj Britaniji. Hvala Bogu, vlada puna zaposlenost. Poljske čistačice ili njemački liječnici bi bili dobrodošli. Ali Brexit ih plaši i ostaju kod kuće ili idu negdje drugdje.Ovaj put neće dovesti do cilja dosadašnja pregovaračka metoda Britanaca: praviti se mrtav i u doista posljednjem trenutku biti konkretan. Nije uspio ni pokušaj May da sa svojim šarmom u Parizu i Berlinu pokuša rascijepiti Europsku uniju. Pozicija Britanaca je slaba i biva sve slabija. EU može bitno manje izgubiti nego Velika Britanija. Na britanskom otoku već ozbiljno ugrožena britanska premijerka širi paniku: naređuje da se stvore zalihe živežnih namirnica i lijekova za tu „global Britain" i za svaki slučaj opet stvara legendu kako je Europska unija kriva za sve - zato jer nije bila dovoljno „fleksibilna".

Oporba? Zaboravite!

Već skoro očajno „Remainer" se bore za drugi referendum kako bi zaustavili Brexit. Njega neće biti, barem neće sa premijerkom May koja odlučno odbija novo izjašnjavanje. Da li će šefica vlade ostati na svom mjestu i duže od ove jeseni usprkos svim internim sukobima, to je veliko pitanje. Doduše, taj skoro nemogući posao britanskog premijera u ovo doba izgleda da nitko doista i ne želi.

Prvoborac za Brexit i politički klaun Boris Johnson je nestao bez traga. Oporbeni vođa Jeremy Corbyn ne koristi trenutak koji mu se ukazuje. Njegovi laburisti zaostaju za konzervativcima jer je tvrdoglavi prijatelj Palestinaca Corbyn upleten u skandal navodne simpatije za palestinske teroriste. Radikalni socijalist Corbyin ionako još nije predstavio vlastiti koncept za Brexit. On nije nikakva prava alternativa Theresi May.

I što sad? Velika Britanija manje ili više bezglavo tetura prema datumu Brexita. Bez koncepta, bez plana, bez cilja. Trenutno ima malo nade da će netko još povući kočnicu u slučaju opasnosti. I barem odgodi taj neopisiv Brexit.

Piše: Bernd Riegert/DW
21.08.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno