« Biznis
objavljeno prije 4 mjeseca i 21 dan
EH, DA...

Brexit je otežao poslovanje britanskim tvrtkama

Britanskim tvrtkama tijekom ove godine bilo je otežano trgovati s Europskom unijom po uvjetima trgovinskog sporazuma o Brexitu koji je sklopljen s blokom

Nije im baš dobro leglo...
Nije im baš dobro leglo... (Arhiva)
Više o

tvrtke

,

poslovanje

,

Brexit

Britanske gospodarske komore BCC priopćile su da je 45 posto tvrtki anketiranih u listopadu smatralo da je vrlo ili relativno otežano trgovati robom s EU-om u odnosu na 30 posto u siječnju kada je na snagu stupio Sporazum o trgovini i suradnji (TCA).

Za britanska poduzeća koja izvoze ta brojka je pak bila 60 posto.

"Ovi podaci zasigurno ilustriraju da problemi s TCA-om nisu prolazni, već više strukturalni nedostaci koji će, iako se mogu popraviti a ako im se ne posveti, dovesti do dugotrajne štete našim uvoznim i izvoznim sektorima", rekao je direktor BCC-a Shevaun Haviland.

Udio poduzeća koja prijavljuju poteškoće u trgovanju uslugama s EU-om također se povećao s 14 na 23 posto.

Rezultati istraživanja poklapaju se sa službenim podacima koji pokazuju da su se britanski izvoznici teško nosili s međunarodnim standardima otkako je peto svjetsko gospodarstvo napustilo gospodarski sustav EU-a.

U listopadu je Velika Britanija bila jedina zemlja iz skupine sedam vodećih gospodarstava čiji se izvoz robe nije oporavio na prosječnu razinu iz 2018. godine.

Pobornici Brexita smatraju da će Britanija, dugoročno gledano, moći bolje iskoristiti tržišta koja brže rastu nego kad je bila članica. Mnogi ekonomisti su skeptični da će to nadoknaditi izgubljenu trgovinu s blokom.

Ispitivanje je provedeno na oko tisuću tvrtki u razdoblju od 7. do 31. listopada.

26.12.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno