« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SUĐENJE ZA MASAKR

Breivik ponovno naglasio da nije lud i da je kazneno odgovoran

Osim što je negirao da je psihijatrijski slučaj, Breivik je pred sudom potanko opisao svoj krvavi pohod na otoku Utoyi

Fotografija vijesti
Više o

ubojstvo

,

suđenje

,

norveška teroristički napad

,

Anders Behring Breivik

,

masakr na Utoyi

Anders Behring Breivik, kojem se u Oslu sudi za ubojstvo 77 osoba prošle godine u Norveškoj, u petak je, petog dana suđenja, rekao da nije "psihijatrijski slučaj" i zatražio da bude kazneno odgovoran za hladnokrvna ubojstva koja je opisao potanko i bez vidljivih osjećaja, objavile su agencije, javlja Hina.

"Nisam psihijatrijski slučaj i kazneno sam odgovoran", rekao je Breivik na suđenju.

"Kad se vidi nešto tako ekstremno, može se pomisliti da je riječ o ludilu, no nužno je razlikovati politički ekstremizam od ludila u kliničkom smislu te riječi", izjavio je.

Breivik je 69 ljudi ubio na otoku Utoyi na kojem se održavao skup mladeži norveške vladajuće Laburističke stranke, nakon što je u četvrti Osla u kojoj se nalaze institucije vlade ostavio golemu bombu u kombiju u čijoj je eksploziji poginulo osam ljudi.

"Bio sam gotovo prestravljen. Užasno sam se bojao. Zapravo to nisam želio učiniti", ispričao je, govoreći o dolasku na otok u policijskoj odori i s puno oružja.

Ubrzo potom je počeo pucati, ubivši stražara, policajca koji nije bio na dužnosti i ravnateljicu kampa Monicu Bosei.

"Podigao sam ruku i pucao mu u glavu", opisao je Breivik na sudu svoje prvo ubojstvo.

"Neki su se pravili mrtvi i njih sam morao dokrajčiti hicem u glavu", nastavio je.

Stanje mentalnog zdravlja desničarskog ekstremista, koji je u prvom psihijatrijskom vještačenju proglašen nesposobnim da za svoja zlodjela kazneno odgovara, da bi drugo vještačenje pobilo taj zaključak, ključno je pitanje sudskog postupka koji je počeo u ponedjeljak i trajat će 2,5 mjeseci.

Bude li proglašen nesposobnim za kaznenu odgovornost, prijeti mu doživotni boravak u psihijatrijskoj ustanovi, a u slučaju kaznene odgovornosti mogao bi dobiti maksimalnih 21 godinu zatvora, što se može produljivati onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim za društvo.

20.04.2012. 19:58:50
Novi komentar
nužno
nužno