« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HAVLEVRIJEDNO

Brazilci na mjestu zloglasnog zatvora sagradili knjižnicu

Zatvor Carandiru je 1992. bio poprište najkrvavijeg zatvorskog masakra u Brazilu, no danas je jedno od najljepših mjesta kulture

(Metro Stockholm)
Više o

knjižnica

,

zatvor

,

Sao Paolo

,

Carandiru

,

Parque da Juventude

,

Estação Carandiru

Na mjestu najkrvavijeg zatvorskog masakra u Brazilu otvorena je nova javna knjižnica. Posjetiteljima i korisnicima svoja je vrata otvorila danas, 9. veljače u Parque da Juventudeu, na mjestu sada uništenog zatvora Carandiru u Sao Paolu.

Carandiru je bio poprište brazilskog najozloglašenijeg zatvorskog pokolja koji se zbio u listopadu 1992. godine. Oko 300 teško naoružanih policajaca tada je poslano u zatvor kako bi zaustavili pobunu. Ubili su 111 zatvorenika.

Ovaj stravičan događaj zabilježen je u knjizi Drauzija Varelle ''Estação Carandiru'' koja je 2002. bila inspiracija za film ''Carandiru'' u režiji Hectora Babenca.

Zatvor Carandiru uništen je 2002. godine i pretvoren je u park s umjetničkim djelima. Nova knjižnica ''Biblioteca de Sao Paulo'' ima zbirku od 30.000 knjiga, četiri tisuće CD-ova i DVD-ova, 80 računala i 100 video igrica. Svojim korisnicima nudi i elektronički čitač knjiga Kindle, kao i brojne novine i časopise.

Piše: Metro Brazil
09.02.2010. 19:19:22
Novi komentar
nužno
nužno