« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Braque u bečkom Kunstforumu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

izložba Braque Beč

,

Georges Braque

,

Braque Kunstforum

Velika izložba francuskoga slikara moderne Georgesa Braquea (1882.-1963.), koja se u četvrtak otvara u Umjetničkom forumu Banke Austrija (Kunstforum), prva je izložba radova toga velikoga francuskog slikara poslije 20 godina u Austriji i Srednjoj Europi, rekla je u četvrtak u Beču na konferenciji za novinstvo direktorica Kunstforuma Ingried Brugger.

"Izložba je povod ponovnom otkriću iznimnoga Braqueova umjetničkog opusa od fovizma-kubizma do kasnih radova u kojima slika mrtvu prirodu", rekla je direktorica Brugger.

Izloženih 80 eksponata prikazuje rano i kasno umjetnikovo djelo te daje uvid u jedinstven slikarski opus Georgesa Braquea koji krasi metamorfoza odnosa između figurativnosti i apstraktnosti, rekla je ona.

U Parizu je Braques godinama prijateljevao s Pablom Picassom i zajedno s njim stvarao. Iako je 1914. bio je pozvan u rat, u kojem je bio i ranjen, ratne strahote koje je proživio, za razliku od djela njegova prijatelja Picassa, nikada nisu došle do izražaja u njegovu slikarskom opusu, istaknula je direktorica Brugger.

Dodala je da je izložba pripremana dvije godine te da je organizirana u suradnji s muzejima iz kojih su posuđeni eksponati: "Tate Gallery" iz Londona, "Guggenheim" i "MoMa" iz New Yorka i "Kunstmuzeum" iz Basela. Izložba je otvorena do 1. ožujka 2009. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 06:00:00
Novi komentar
nužno
nužno