« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Braniteljski fond: Nećemo rušiti tržište

Uskoro ističe lock-up razdoblje i počinje isplata udjela

Fond će nastojati izbjeći naglu rasprodaju dionica
Fond će nastojati izbjeći naglu rasprodaju dionica (Reuters)
Više o

zagrebačka burza

Kako se bliži 12. travnja, nakon kojeg će branitelji moći ostvariti svoja prava na isplatu udjela u Fondu hrvatskih branitelja, priča postaje sve interesantnija svim sudionicima domaćeg tržišta kapitala, analizira portal SEEbiz. 

‘Dovoljno za sve’

Na jučerašnjoj tribini Petar Lovrić, član Upravnog odbora FHB-a, izjavio je kako branitelji neće rušiti tržište, iako je tržište na neki način rušilo njih rušeći cijenu HT-a i Ine. Lovrić je braniteljima obećao da će biti dovoljno novca za sve. Fond ima 162 milijuna kuna depozita, kojima će se pridodati 166 milijuna kuna dividende HT-a. U slučaju da ni to ne bude dovoljno za isplatu svih onih koji će odmah željeti napustiti fond, Lovrić predlaže odobravanje revolving kredita Fondu, kako bi se izbjegla prisilna rasprodaja dionica u nepovoljnom trenutku. Predlaže se i da rok za isplatu udjelničara bude 60 dana.

- Braniteljski fond raspolaže samo s dvije dionice, i zato je u mnogo težoj situaciji od otvorenih investicijskih fondova- kaže Lovrić i dodaje da će odgoda isplate omogućiti prodaju u blok transakcijama strateškim investitorima.

Nezadovoljni branitelji, mnogi od njih i nedovoljno informirani o svojim pravima, izrazili su svoje strahove, prisjećajući se kuponske privatizacije. Najviše im smeta što registar članova fonda nije javno objavljen. Lovrić odgovara kako je ovo najtransparentniji model, koji za cilj ima upravo zaštitu imovine branitelja. Tribini nisu prisustvovali predstavnici Erste investa, društva koje upravlja Fondom, pa je Lovrić predstavio i njihovo izvješće.   
(SEEBiz)

06.03.2008. 01:25:43
Novi komentar
nužno
nužno