« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
WTF?!

Brand policija na ulicama Londona

Apsolutno sumanuti London Olympic Act štiti prava velikih sponzora na svim javnim površinama grada uz drakonske kazne

Nevjerojatno sumanut zakon ...
Nevjerojatno sumanut zakon ... (Arhiva)
Više o

OI London

,

London Olympic Act

,

brand policija

London je i inače grad u kojem je teško i udahnuti zrak a da ga ne morate platiti, a s približavanjem Olimpijskih igara ovaj pristup dobiva sasvim novu dimenziju. Naime, grad je prodao pravo asociranja proizvoda s Olimpijskim igrama, a tu su povlasticu dobile samo 42 tvrtke. 

Uz uobičajene sponzore Olimpijada, sav taj silni naplaćeni novac treba i zaštititi, pa su angažirali 300 brand policajaca koji će upadati u trgovine, restorane i urede i tražiti nedozvoljene riječi: zlato, srebro, bronca, ljeto, sponzori, London i slične.

Ako imate nesreću da vas ulove, platit ćete kaznu od 25 tisuća eura zbog neovlaštenog korištenja riječi .... Ludost ide tako daleko na je na 40 olimpijskih lokacija 800 trgovaca dobilo zabranu prodaje pomfrita, jer fast food smije prodavati samo McDonald's.

U slučaju da imate svoj pub i na uobičajenim pločama pred pubom želite pozvati goste da dođu kod vas gledati prijenose i pijuckati pivicu, morate paziti da ne napišete neko pivce koje nije na popisu sponzora OI, a ne smijete reklamirati ni, recimo, Olimpijsku pljeskavicu.

Još sumanutije zvuči mogućnost da brand policajci ulete na stadion i gledaju što vam piše na majicama, jer ako slučajno imate majicu krivog proizvođača s krivim tekstom, eto i vama kazne.

Kako je sve ovo moguće? Jednostavno, još pred šest godina donešen je London Olympic Act 2006 koji je napisan s ciljem zaštite zarade od 2.2 milijarde dolara koliko će London dobiti od sponzora.

Pa vi recite da ne živimo u Reklamokraciji ...

19.07.2012. 15:56:20
Novi komentar
nužno
nužno