« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
KRITIKE VLADI

Brammertz nezadovoljan podrškom osuđenim generalima

"Dužnosnici u Hrvatskoj nastavili su glorificirati ilegalno ponašanje iz ratnog razdoblja i dovoditi u pitanje nepristranost presuda ICTY-a", rekao je Brammertz

kosor brammertz
Više o

Haaški sud

,

Jadranka Kosor

,

ICTY

,

Serge Brammertz

Iako Hrvatska primjereno rješava zahtjeve za pravnu pomoć upućene iz njegova ureda prema našoj zemlji, izjave hrvatskih dužnosnika o nepristranosti haaških presuda te Zakon o ništetnosti izazivaju zabrinutost kod glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, javlja Hina.

Budući da se pred ICTY-em ne odvija nijedno suđenje s osobama iz Hrvatske, moj ured izdaje puno manje zahtjeva za pomoć hrvatskim vlastima. Ograničeni broj naših zahtjeva hrvatski ured za suradnju s ICTY-em primjereno rješava, rekao je Brammertz u redovitom polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

On je podsjetio da je u zadnjem istupu pred Vijećem sigurnosti spomenuo zabrinutost Tužiteljstva zbog izjava visokih hrvatskih dužnosnika, u kojima se, kako je rekao, "dovodi u pitanje vrijednost rada ICTY-a".

"Naša zabrinutost pojačana je u razdoblju na koje se odnosi izvješće. Državni dužnosnici na najvišoj razini u Hrvatskoj nastavili su glorificirati ilegalno ponašanje iz ratnog razdoblja i dovoditi u pitanje nepristranost presuda ICTY-a", rekao je Brammertz.

Također se kritički osvrnuo i na zakon koji je učinio nevažećima optužnice za ratne zločine podignute u Srbiji protiv građana Hrvatske.

"Nedavno doneseni zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine koje je podigla Srbija protiv hrvatskih građana također pojačava tu zabrinutost", dodao je Brammertz.

Pohvalio je napore vlasti u Beogradu, ali je također naglasio da Tužiteljstvo želi vidjeti rezultate istrage o tome "kako su haški bjegunci, uključujući Mladića i Hadžića, uspijevali tako puno godina izmicati pravdi".

 

08.12.2011. 08:27:00
Novi komentar
nužno
nužno