« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ODBAČENA ZAVJERA

BP nije upleten u oslobađanje bombaša iz Lockerbiea

Škotska je zanijekala da je BP pokušao utjecati u slučaju oslobađanja bombaša iz Lockerbiea

Lockerbie Pan Am
Lockerbie Pan Am (Getty Images)
Više o

Libija

,

teroristički napad

,

bombaški napadi

,

Abdel Basset al Megrahi

,

slučaj Lockerbie

,

proračun za 2011.

Najviši škotski dužnosnik izjavio je u srijedu da nema zavjere u odluci njegove zemlje da pusti na slobodu bombaša iz Lockerbiea nakon američkih pitanja glede utjecaja naftne tvrtke BP na taj proces.

Prvi ministar Alex Salmond zanijekao je da je BP imao ulogu u oslobađanju u kolovozu prošle godine Libijca osuđenog za bombaški napad na Pan Amov let 103 nad škotskim gradom Lockerbieom 1988. U tom je napadu ubijeno 270 ljudi, među kojima 189 Amerikanaca. Libijac je oslobođen u kolovozu prošle godine.

"Mi nismo imali kontakte s BP-om ni u pismenom niti u usmenom obliku, niti je bilo lobiranja te vrste što se tiče procesa puštanja na slobodu iz samilosti", rekao je Salmond za BBC Radio 4. To je ponovio u pismu koje je poslao Odboru za vanjske poslove američkog Senata. Taj bi odbor idućeg tjedna trebao održati raspravu o oslobađanju Abdela Basseta al-Megrahija.

BP je potvrdio kako je 2007. lobirao kod tadašnje laburističke vlade Velike Britanije kako bi izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u dovršavanju dogovora s Libijom o razmjeni zatvorenika. BP je rekao kako to može ugroziti njegove ugovore o priobalnom bušenju u potrazi za naftom za koju je trebao odobrenje Libije.

Britanski premijer David Cameron, koji se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom u utorak u Washingtonu, osudio je Megrahijevo oslobađanje.

Škotska je oslobodila Megrahija, koji boluje od raka prostate, u uvjerenju da mu je preostalo samo nekoliko mjeseci života. On se vratio u Tripoli gdje je dočekan kao heroj i još uvijek je živ.(hina/metro-portal)

22.07.2010. 00:28:27
Novi komentar
nužno
nužno