« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ANALIZA

Božićna rasprava o migrantima

U Njemačkoj se vode burne rasprave oko pitanja treba li primiti migrante, maloljetnike bez pratnje koji se nalaze u Grčkoj. A Europska komisija sada ponovo apelira na zemlje članice da pokažu solidarnost

A što s djecom?
A što s djecom? (Arhiva)
Više o

migranti

,

maloljetni migranti

Europska komisija poziva Njemačku i druge zemlje Europske unije da prihvate maloljetne migrante bez pratnje iz preopterećenih grčkih kampova. „Komisija je zabrinuta zbog teške situacije na terenu", rekla je jedna glasnogovornica komisije koju predvodi Ursula von der Leyen njemačkoj novinskoj agenciji DPA. Komisija je od država članica EU već nekoliko puta tražila da na dobrovoljnoj bazi preuzmu maloljetnike bez pratnje. Međutim, do sad je odaziv bio prilično skroman.

Prema Nacionalnom centru za socijalnu solidarnost, krajem studenog u Grčkoj je bilo oko 5.300 maloljetnika bez pratnje. Međutim, za njih bi bilo na raspolaganju samo 2.216 pogodnih smještajnih mjesta. To bi značilo da trenutno nedostaje čak oko 3.000 mjesta za migrante te kategorije.

Rasprava u Njemačkoj

Predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck nedavno je ponovo pokrenuo raspravu u Njemačkoj, zalažući se da se ovamo dovede do 4.000 djece s grčkih otoka. Savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer optužio je tim povodom Zelene da vode „nekorektnu" simboličnu politiku „prigodnu pretprazničnoj atmosferi".

Kritika Habeckovog prijedloga stigla je i iz liberalnog FDP-a. Glavna tajnica te stranke Linda Teuteberg rekla je za list „Die Welt": „PR kampanja neposredno prije Božića ne pomaže da se odgovorno riješi problem migracije."

U SPD-u je pitanje prihvaćanja maloljetnih izbjeglica dovelo do sukoba ministra unutarnjih poslova Donje Saske Boriusa Pistoriusa i predsjednice socijaldemokrata Saskije Esken. Pistorius, koji se izjasnio za ograničeno prihvaćanje maloljetnika, razočaran je stranačkom kolegicom, koja je zauzela vrlo neodređen stav po tom pitanju. „Donedavno je nova čelnica stranke stvarala dojam da je izbjeglička politika velike koalicije bila prestroga. Zato ne razumijem da je sada tako suzdržana kada se radi prihvaćanju nekoliko stotina maloljetnika kojima je pomoć hitno potrebna" rekao je on za list „Tagesspiegel".

Podaci EU-a su drugačiji od Habeckovih navoda

Prema posljednjim informacijama Europske komisije, na grčkim otocima koje spominje Habeck je registrirano samo 1.922 maloljetnika bez pratnje . U cijeloj Grčkoj je krajem studenog boravilo 5.276 migranata ove kategorije.

A svega devet posto njih je mlađe od 14 godina, a samim tim i djeca u smislu zakona o zaštiti mladih. Od 1.922 ovih maloljetnika bez pratnje, 92 posto, odnosno njih 1.768 su dječaci. Habeck je u intervjuu Frankfurter Allgemeine Zeitung govorio o "krhkim djevojčicama" koje treba dovesti u Njemačku.

Prema podacima grčkih vlasti najveća većina migranata koji su ilegalno ušli u ovu zemlju dolazi iz Afganistana, Pakistana i Nigerije. Svega 11 registriran osoba su ratne izbjeglice iz Sirije. 

Njemačka vlada čeka EU rješenje

Njemačka Savezna vlada je na Habeckovu inicijativu odgovorila da za sada maloljetne izbjeglice ne smiju dovoditi u zemlju. „Mi tražimo europsko rješenje", rekla je zamjenica glasnogovornika vlade Ulrike Demmer u Berlinu. „Njemačka to ne može sama."

U međuvremenu se smatra malo vjerojatnim da će europsko rješenje stići brzo. Zemlje EU-a godinama se bore kako bi pronašle zajednički kurs u vezi s izbjegličkom politikom. Zbog otpora zemalja poput Poljske i Mađarske, još uvijek ne postoji sustav za pravednu raspodjelu izbjeglica unutar EU-a.

Piše: DW/agencije
28.12.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno