« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NAKON 26 GODINA

Boy George crkvi vratio ukradenu ikonu

Britanski glazbenik vratio je Ciparskoj pravoslavnoj crkvi ikonu iz 18. stoljeća koju je prije 26 godina kupio od londonskog trgovca umjetninama, ne znajući da je djelo ukradeno

Više o

Crkva

,

Boy George

,

ukradena ikona

Slika je pronađena zahvaljujući zauzimanju svećenika koji je u jednoj nizozemskoj televizijskoj emisiji zapazio ikonu obješenu na zidu u kući bivšeg pjevača grupe Culture Club, prenosi Hina. Svećenici su otkrili da je ikona ukradena iz crkve sv.Haralambosa iz sela Neo Heoriokitere, na sjeveru otoka. Ukradena je za vrijeme turske invazije na taj dio otoka.

Crkveni oci stupili su u vezu s pjevačem i predali mu dokumente koji potvrđuju podrijetlo ikone, uz svjedočenje svećenika koji službuje u crkvi iz koje je ikona ukradena. Kako navodi Ciparska pravoslavna crkva, Boy George (49) je ikonu na kojoj je prikazan Krist kupio 1985. od trgovca u Londonu i ništa nije znao o povijesti te slike.

Ikona je vraćena u srijedu na svečanosti organiziranoj u grčkoj crkvi u Londonu. Boy George je rekao da je "sretan što se ikona vraća u svoj pravi i zakoniti dom". Ciparska crkva od 1974., kada je Turska okupirala sjeverni dio otoka, upozorava da je više od 500 vjerskih objekata na sjeveru opljačkano i traži povrat više stotina umjetnina koje su završile na crnom tržištu.

Boy George koji se proslavio u 1980-ima napustio je Culture Club 1987. i počeo kratku solo karijeru, nakon čega je radio kao DJ i pokrenuo vlastitu konfekcijsku marku B-Rude.

20.01.2011. 16:40:00
Novi komentar
nužno
nužno