« Svijet
objavljeno prije 4 godine
ANALIZA

Boris Johnson – jedini ozbiljan protivnik Borisa Johnsona

Brexit koncem listopada – to je obećanje Borisa Johnsona, bivšeg gradonačelnika Londona i šefa britanske diplomacije. On na čelu stranke i vlade želi naslijediti Theresu May. I sam je sebi najveći protivnik

Sam sebi najviše šteti
Sam sebi najviše šteti (Arhiva)
Više o

Boris Johnson

Boris Johnson je bio kod frizera i smršavio je. Tako se pred javnošću pokazao takoreći u novom formatu, ne samo izgledom već i taktikom. Posljednjih kriznih mjeseci suzdržavao se od medijskih „detonacija". Je li tom apstinencijom htio povećati napetost?

Ali na pozornici u Londonu, odakle je najavio kandidaturu za šefa stranke i premijera, Johnson je bio onaj stari Boris - veseli, bezgranični optimist s malo političke supstance.

Nudeći sebe kao proizvod, Johnson se najviše hvalio vremenom koje je proveo na funkciji gradonačelnika britanske metropole. Naravno, tvrdio je da je bio veličanstven gradonačelnik koji je rješavao probleme, pa još organizirao savršene Olimpijske igre. Kritičari to vide drukčije - kažu da je bio ljenčina bez dostignuća, ali s preskupim prestižnim pothvatima. Johnson pak nije ni riječ rekao o neuspješnom mandatu na mjestu šefa diplomacije.

Vremenska stiska i velika obećanja

Kako će to postići? Kaže da njegov tim odmah počinje s radom, da će razgovarati s predstavnicima EU-a na „najprijateljskiji mogući način". Nije ponovio prijetnju da Britanija neće platiti ceh, odnosno dogovoreni novac koji duguje Bruxellesu. O tome ništa nije rekao.Naravno se da u toj dvorani u Londonu nisu bili kritičari već samo fanovi. U najveći delirij su pali kada je kandidat Johnson najavio da će, što god da se dogodi, on 31. listopada izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije. Rekao je da mu cilj nije Brexit bez dogovora s Bruxellesom, ali i da želi „nešto bolje od sadašnjeg dogovora o izlasku".

Kalendar bi mogao omesti Johnsonove ambicije. Izbori za šefa torijevaca, nakon povlačenja gospođe Maj, odigrat će se tek 22. srpnja, onda ide ljetna pauza, pa bi ozbiljni pregovori u Bruxellesu mogli početi tek u rujnu. Osim toga, predstavnici ostatka EU-a su već puno puta izričito rekli da se pregovori neće nanovo otvarati, bez obzira tko god postane premijer Velike Britanije. Ali za Johnsona su to trivijalnosti, on se na pozornicu popeo s ciljem da probudi optimizam.

Tim nastupom Johnson ipak nije htio otjerati zloduha zvanog „tvrdi Brexit". On razvod bez dogovora smatra svojim adutom - na koncu konca, ni Bruxelles to ne želi.

Nažalost, novinari nisu imali priliku kandidata Johnsona pitati o jednom dokumentu britanskog kabineta koji je objavio Financial Times, a u kojem se procjenjuje da se Velika Britanija ne može baš ekspresno spremiti za no-deal scenarij. U tom dokumentu piše da farmaceutskoj industriji za pripremu na novi granični i carinski režim treba između šest i osam mjeseci, a trgovcima četiri do pet mjeseci.

Johnson se našao u problemima samo kada je bio upitan o tome hoće li podnijeti ostavku ako ne uspije u svom naumu. Neće biti lako, rekao je, ali na kraju nije jasno vezao svoju eventualnu premijersku sudbinu za Brexit koji je obećao - za kraj listopada. Nema sumnje da su to primijetili i njegovi stranački prijatelji iz tabora tvrdih Brexitaša.

Jedini može pobijediti na izborima?

Boris Johnson je neka vrsta bijelog platna na koje svako krilo konzervativne stranke projektira ono što mu se sviđa. Tvrdolinijaši se pozivaju na Johnsonove oštre opaske u kojima zahtijeva Brexit, umjerene on podsjeća na tradicionalnog konzervativca, starijima je već obećao porezne poklone, a kao predstavnik Londona ima crtu privlačnu kozmopolitima. Njima je obećao novo „konzervativno europejstvo", što god to značilo.

Najveći adut ovog čovjeka je to što s njim na vrhu torijevci mogu dobiti sljedeće parlamentarne izbore. Već ima podršku 70 zastupnika, u utrci s protukandidatima je jedini sa stvarnim šansama da naslijedi Theresu May.

Kampanje obožava, uostalom 2016. je bio jedan od najglasnijih zagovornika Brexita prodajući prazna obećanja poput onog da će London smjesta prestati plaćati 350 milijuna funti tjedno u europsku blagajnu i taj novac uložiti u zdravstveni sustav.

Može li itko zaustaviti Johnsona? Pitanje o tome je li ima ikakvih mladalačkih grijehova i je li konzumirao kokain ga je samo blago uzdrmalo. Savjetnici izgleda paze da se Johnson ne poklizne - na predstavljanju u Londonu je bilo dozvoljeno samo šest novinarskih pitanja. Ne trebaju mu sada kiksevi poput onog kada je muslimanske žene s maramama koje prekrivaju njihova lica nazvao „poštanskim sandučićima". Kasnije se ispričao - na svoj način.

Jedan od komentara u britanskom tisku odlično je sažeo prvi Johnsonov nastup u trci za Downing Street 10: „Nastup je bio izvanredno dosadan, neobičan za Johnsona - njegovi obožavatelji bit će oduševljeni."

Piše: Barbara Wesel/DW
14.06.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno