« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Borges kao tema za izložbu

U Grazu otvorena izložba pod nazivom ‘Kolekcija kao Aleph’

Na izložbi će biti predstavljen rad umjetnika Paula McCarthyja
Na izložbi će biti predstavljen rad umjetnika Paula McCarthyja
Više o

borges

,

kolekcija kao aleph

Komparativno iščitavanje kompleksnog književnog opusa argentinskog pisca Jorgea Luisa Borgesa polazna je točka međunarodne izložbe ‘Kolekcija kao Aleph’ koja je jučer otvorena u galeriji Kunsthaus u Grazu. U sklopu izložbe predstavljena su djela iz kolekcije Zaklade za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, kojom predsjeda  kolekcionarka umjetnosti Francesca von Habsburg.

Kolekcija Thyssen-Bornemisza- U sklopu izložbe predstavljena su djela iz kolekcije Zaklade za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, kojom predsjeda  kolekcionarka umjetnosti Francesca von Habsburg.
- Izložba uključuje radove umjetnika kao što su Olafur Eliasson, Paul McCarthy, Tracey Emin i drugih.
Izložba uključuje radove najvećih suvremenih umjetnika kao što su Olafur Eliasson, Douglas Gordon, Paul McCarthy, Catherine Sullivan, Tracey Emin, Haluk Akakçe, Darren Almond, Monica Bonvicini, Janet Cardiff, Los Carpinteros, Carsten Höller, Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander, Hans Schabus i drugi. Izložba je organizirana unutar sekvence potencijalnih struktura i mogućih fikcija. Borgesovo djelo te njegov konceptualni i narativni krajolik koriste se kao metodologija za izgradnju sekvenci potencijalnih narativa, što se nastavlja u dubini, u kolektivnom arhivu vizualnog imaginarija.

Unutar tog konteksta labirinta, kolekcija preuzima jedan od Borgesovih najzagonetnijih simbola, Aleph - točku koja uključuje sve prostore svemira, apstraktne i istodobno konkretne sfere u kojima se oni nalaze. Izložba se sastoji od tri narativna koncepta koji su međusobno podijeljeni u različite nove rasporede te postavljeni u sekvence što traju otprilike po dvije minute, a dramatizirane su u okviru arhitektonskog okružja koje je pripremio arhitektonski biro iz Beča nextENTERprise.

Prema riječima organizatora, arhitektura koristi prostor galerije  kao obrnuto obzorje, pojačavajući beskrajnost i istovremenost premještanjem i frakcijskom vizijom te aktiviranjem snage pamćenja i imaginacije, ugrađene u samu srž Alepha. Takvim konceptom želi se stvoriti dinamika izložbe, uvodeći pokretljivost i promjenjivost u narativnu strukturu te jamčeći kazališne potencijale. (METRO) 

05.03.2008. 21:35:59
Novi komentar
nužno
nužno