« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
RAT U LIBIJI

Borbe se vode u Misrati, Bengaziju i Zentenu

Svjetske agencije javljaju da su snage Moamera Gadafija ušle u središte Misrate, ali su ih pobunjenici odbili

Fotografija vijesti
Više o

Moamer Gadafi

,

rat u Libiji

,

revolucija u Libiji

Libijski pobunjenici izjavili su u subotu da su odbili ofenzivu vladinih snaga u Misrati, dvjestotinjak kilometara istočno od Tripolija, koja je još u rukama oporbe, pri čemu je 27 pobunjenika izgubilo život.

Snage Moamera Gadafija ušle su središte grada, ali su ih pobunjenici zatim odbili, rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse glasnogovornik pobunjenika, dodavši da je u gradu u subotu mirno, prenosi Hina

"Dvadeset sedam pobunjenika je poginulo", rekao je glasnogovornik, istaknuvši: "Uništili smo 14 oklopnih vozila i tenkova".

Državna televizija je u četvrtak objavila da je Misrata, treći po veličini grad u zemlji, ponovo pod nadzorom vladinih snaga, što su pobunjenici demantirali.

Snage odane Moameru Gadafiju pucale su u subotu iz teškog oružja na stambene četvrti blizu Bengazija, po iskazu svjedoka.

Progadafijeve milicije, rekao je taj svjedok u telefonskom razgovoru iz Bengazija, "pucaju iz teškog oružja na stambene četvrti. Dobile su naredbu da pucaju na sve. Ovo je pokolj".

Svjedok je potvrdio da su četvrti zapadno od Bengazija "bombardirale Gadafijeve snage", ali nijedan tenk nije ušao u središte grada.

"U središtu Bengazija su samo pobunjenički tenkovi, ali se pripadnici milicije mogu vidjeti u više četvrti", dodao je svjedok.

Režimske snage napredovale su u subotu prema Zentenu, bombardirajući pristupe tomu gradu jugozapadno od Tripolija, koji kontrolira oporba, natjeravši stanovnike u bijeg, rekao je svjedok.

Gadafijeve snage su zatim napale položaje južno od grada. "Tenkovi su 2 do 3 km od središta grada", rekao je taj svjedok, dodajući da "ljudi bježe".

Pobunjenici pokušavaju obraniti ulaze u grad, naoružani starim talijanskim puškama, "ali su se morali povući iza pješčanih dina".

Nešto prije podneva, "pucnjava se nastavila, ali sporadično", po riječima svjedoka, a vladine snage su nastavile napredovati u tenkovima.

U Zentenu su se u četvrtak navečer i u petak ujutro već vodile žestoke bitke. Jedan je stanovnik rekao da je "bilo žrtava na objema stranama", rekavši da ne može reći o kolikom je broju riječ.

19.03.2011. 17:33:54
Novi komentar
nužno
nužno