« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
KONVENCIJE

Borba protiv nasilja nad ženama

Femicidi, obiteljsko nasilje, uhođenje na internetu: cilj Istanbulske konvencije je spriječiti i eliminirati nasilje nad ženama

(Arhiva)
Više o

Istanbulska konvencija

Tjedan uoči Međunarodnog dana žena, Europski parlament ponovno je pozvao cijelu EU da što prije ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Svaka treća žena u EU-u već je doživjela fizičko ili seksualno nasilje pa je potrebna brza ratifikacija, upozorilo je nekoliko eurozastupnika.

Nekoliko zemalja koje su već ratificirale dokument također su redefinirale domaće zakone kako bi zaštitile žene. Ostalima još nedostaje nacionalni plan provedbe Konvencije.

Vijeće Europe izradilo je Istanbulsku konvenciju 2011. godine. Od 10 država koje su prve ratificirale Konvenciju, njih osam su bile članice Vijeća Europe. Zemlje su se potpisivanjem obvezale spriječiti, procesuirati i eliminirati nasilje nad ženama.

Stupila je na snagu 1. kolovoza 2014., a EU ju je potpisala 13. lipnja 2017.

Gotovo šest godina nakon potpisivanja Konvencije, EU je još uvijek nije ratificirala jer šest članica - Bugarska, Češka, Mađarska, Latvija, Litva i Slovačka - odbijaju to učiniti u Vijeću EU-a.

No Europski sud pravde (ECJ) presudio je 2021. da Unija može nastaviti s ratifikacijom i bez jednoglasnosti.

Poljska, koja je ratificirala Konvenciju 2015., sada je pokušava opozvati i smatra je "štetnom" jer zahtijeva da škole uče djecu o rodu.

04.03.2023. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno