« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
in the name of peace

Bono Vox mirotvorac godine

Nobelovci u Parizu imenovali Bona "Mirotvorcem 2008."

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Bono Vox

,

Bono mirotvorac 2008

,

Bono mirotvorac godine

Dobitnici Nobelove nagrade za mir u petak su na summitu u Parizu imenovali irskog pjevača Bona "Mirotvorcem 2008." zbog njegove borbe protiv siromaštva, bolesti i afričkog duga.

U nazočnosti pet dobitnika Nobelove nagrade za mir, frontman U2 primio je sliku od gradonačelnika Pariza Bernarda Delanoea, domaćina tog godišnjeg summita.

"Za rock zvijezdu poput mene, to je vrlo važna nagrada koja me najviše približava Nobelovoj nagradi", rekao je Bono (48).

Organizatori su objasnili da su izabrali Bona za "Mirotvorca 2008," zbog njegove kampanje kojom se pokušava uvjeriti bogate zemlje da umanje dug Afrike,

njegove borbe protiv siromaštva, promicanja uravnoteženijih međunarodnih razmjena i povećanja fondova za borbu protiv močvarne groznice i AIDS-a.

Prošle godine su Nobelovci dodijelili tu nagradu američkim glumcima Georgeu Clooneyu i Donu Cheadleu za njihovu akciju u korist mira u Darfouru.

Petorica dobitnika Nobelove nagrade za mir sudjelovali su na trodnevnom summitu u Parizu, koji je koincidirao s proslavama 60. obljetnice deklaracije ljudskih prava, prihvaćene 1948. u francuskoj prijestolnici.

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov nije mogao sudjelovati na summitu jer je hospitaliziran u Moskvi zbog oftalmoloških problema, rekao je njegov glasnogovornik Pavel Palajčenko. (hina/metro-portal)

12.12.2008. 18:37:50
Novi komentar
nužno
nužno