« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 7 mjeseci
SLATKA MATURA

Bombon iz maturalne radnje

Slatkiš mlade Nine Dvorski najesen će se pojaviti u trgovinama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Kandit)
Više o

bomboni

,

Nina Dvorski

,

Kandit

,

bombon

,

Nedjeljko Bilić

,

Ksenija Medvidović

,

tehnička škola Ruđera Boškovića

Osvježavajući tvrdi bombon od mentola koji je za svoj maturalni rad proizvela 18-godišnja Antunovčanka Nina Dvorski već ove jeseni trebao bi postati novi proizvod Kandita i naći se na policama hrvatskih trgovina. Riječ je o bombonu koji je oduševio i najzahtjevnije tehnologe te poznate hrvatske tvornice slatkiša, a sama receptura bombona nešto je posve novo na tržištu slatkiša.

Posebnost je tog bombona što je obložen isključivo pčelinjim voskom.

- U dogovoru sa svojom profesoricom Ksenijom Medvidović i magistrom Nedjeljkom Bilić krenula sam u izradu novog bombona jer sam željela stvoriti nešto novo, a sam proces proizvodnje najlakši je dio. Ideja je nastala prošle jeseni u sezoni prehlada, kada sam razmišljala o jakom bombonu koji pročišćuje dišne kanale, a samo sastavljanje recepture trajalo je tri mjeseca. Naime, imali smo nekoliko pokušaja dok nismo dobili najbolji proizvod.

Bez umjetnih sladilaU bombonu nema nikakvih umjetnih sladila, koja su inače kancerogena i dokazano debljaju. Za bombon postoji i idejno rješenje za ambalažu koja će se na jesen predstaviti na osječkom sajmu inovacija. 

Zanimljivo je da je od nekoliko varijanti pobijedila ona s najžešćim okusom mentola - priča ova mlada kemijska tehničarka i bivša polaznica Tehničke škole Ruđera Boškovića. Budući da je riječ o osvježavajućem bombonu, ne bi bilo zgodno da bude obložen šećerom, pa smo šećer zamijenili pčelinjim voskom, tako da kada ga stavimo u usta, on nema slatkasti okus, već odmah osjetite ljutinu - objašnjava Nina.

Bombon je neobična izgleda jer se na svijetlom dijelu naziru zelene točkice, a zapravo je riječ o kristalićima mentola obloženima klofilom.

- Svi koji su kušali bombon oduševljeni su njegovim okusom, a prijatelji iz razreda najviše su se iznenadili kada su vidjeli da bombon izgleda kao pravi. Najponosniji na Ninin izum njezin je otac, dok je najviše bombona, koji za sada još nema ime, pojeo njezin 10-godišnji brat. 

No Nina unatoč tom iznimnom uspjehu u prehrambeno-tehnološkom svijetu ne namjerava nastaviti tom stazom, jer već ove jeseni planira upisati germanistiku na osječkom Filozofskom fakultetu. (SDO) 

23.06.2008. 01:51:07
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    beznad
    23.06.2008. 10:22
    brat joj ima 10 godina i još nema ime???
  2. avatar
    marna
    23.06.2008. 17:48
    Čestitam! Valjda će se sada i oni manje hrabri odvažiti "prijaviti" koju svoju inovaciju.
    (Tekst je ok! Logika ,isto!)
Novi komentar
nužno
nužno