« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
BRAVO

Bokart povukao sredstva iz EU fondova za inovacije

Hrvatska tvrtka osmislila jedinstvenu inovativnu tehnologiju dekorativnog reflektivnog stakla i ostvarila sredstva iz EU fondova

Nova, inovativna tehnologija
Nova, inovativna tehnologija (Bokart)
Više o

EU fondovi

,

inovacije

,

Bokart

Tvrtka Bokart d.o.o. poznata je na domaćem i stranom tržištu po proizvodnji dekorativnog i arhitektonskog stakla. Stručnjaci iz Bokarta nisu stali na tim rezultatima, već nastoje unaprijediti proizvodnju vlastitim tehnološkim rješenjima i pronaći im komercijalnu primjenu.

Jedno takvo unaprijeđenje je digitalno proizvedeno staklo dobiveno inovativnom tehnološkom metodom. Naime, specijalnim tehnikama se na staklo nanosi zlato, srebro, olovo ili bakar. Obrađeno staklo ima superiornije karakteristike u odnosu na standardni low-e sloj željezo oksida.

Sam proces obrade takvog stakla je energetski učinkovitiji i stvara manje otpada od klasičnog načina proizvodnje jer se koriste digitalne tehnike. Staklo s nanešenim zlatom, srebrom, olovom ili bakrom ima još manji koeficijent prolaza topline za dodatnih 20 - 50%, ovisno o apliciranom dekorativnom elementu. Postupak je jedinstven u svijetu i identičnu tehnologiju izrade ne primjenjuje niti jedan proizvođač. 

Projektom čija je ukupna vrijednost 4.009.404,28 kn, osigurana su sredstva za kupovinu CNC obradnog centra, stroja za automatsko lakiranje, peći za fiksiranje metalnog sloja, peći za laminiranje stakla, stroja za pranje stakala, mjerni aparat za staklo, vakuumski držač za staklo, stroja za pjeskarenje i komore za lakiranje stakla.

Postavljeni ciljevi projekta bili su komercijalizacija nove tehnologije i uspješno lansiranje inovativnog proizvoda na tržište. Njihovo ostvarenje je osiguralo povećanje prodaje putem novih narudžbi, novih projekata i klijenata te posljedično i do otvaranja novih radnih mjesta.

29.05.2022. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno