« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
IZLOŽBE

Bojan Šumonja u Umjetničkom paviljonu

Izloženo je 28 slika velikih formata nastalih u proteklih sedam mjeseci za prostor Umjetničkog paviljona

Omnibus - skupna izložba jednog autora
Omnibus - skupna izložba jednog autora (Arhiva)
Više o

Umjetnički paviljon

,

Bojan Šumonja

,

izložba

,

slikarstvo

Umjetnički paviljon u Zagrebu pripremio je za ljetne mjesece izložbu "Omnibus - skupna izložba jednog autora" Bojana Šumonje, koja donosi njegov novi ciklus kojim u prepoznatljivom stilu i s dozom humora komentira život u današnjem društvu.

Izloženo je 28 slika velikih formata nastalih u proteklih sedam mjeseci za prostor Umjetničkog paviljona. Slike imaju filmsku poveznicu, u narativnom smislu te u spominjaju likova iz crtića (Winnie the Pooh), glumaca (Buster Keaton), filmova (Konjuh planina, Duboko plavetnilo) ili kadrova (Bitka na Neretvi). Dio radova interpretira dijelove njegova ranijeg stvaralaštva.

"U filmskom i literarnom žanru omnibus označava jednu cjelinu sastavljenu od više dijelova povezanih glavnim glumcima, pričom ili vremenom, a i ovdje su sve slike na neki način povezane koliko god bile različite", rekao je Bojan Šumonja u četvrtak, uoči otvorenja izložbe.

Kaže da je riječ o ciklusu koji povezuje dva paralelna smjera strategije suvremene umjetničke prakse - jedan briše razliku između života i umjetnosti kao angažirana i konceptualna umjetnost, a drugi je zafrkantski, duhovit i ne obazire se toliko na društvenu stvarnost.

"Da ne ubacujem duhovite elemente, motivi na mojim slikama imali bi puno drugačiji utjecaj. Društvena zbilja nije obećavajuća u smislu pozitivne budućnosti, a ovako slike dobivaju drugi kontekst", ustvrdio je.

19.07.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno