« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SC

Bogat program trećeg dana Velesajma kulture

Od performansa preko biciklista - aktivista na društvenim mrežama do tuluma koji će trajati do jutra

Velesajam kulture i dalje nudi sjajan program
Više o

Velesajam kulture

,

zagreb-info

,

program

,

subota

11-14 sati / O MM 3/3 / Mario Udženija : WW centar, performans @ MM centar

Kroz rad, umjetnik postavlja problematiku odnosa današnje publike prema ekranu kao našoj svakodnevnoj fiksaciji. Vratit ćemo se drevnom modelu gledanja prilikom kojega svjetlost izlazi iz promatračevog oka, a on je taj koji osvjetljava gledano, naspram današnje nadistinitosti ekrana.

Ključne riječi za čitanje ove prostorne instalacije su: komunikacijski šum, televizijski šum, slika, zamrznuta slika, svjetlo, nerazumijevanje, prekid, krumpir, tenis, ekran windows wembley

*12-19 sati / Fistt Art Festival- Festival kreativnosti i DIY kulture / predvorje Kina SC

ART CONTAINER - sajam rukotvorina / handmade & DIY art sajam

14 sati / Zelena radionica- RECIKLIRANI PAPIR

17  sati / - VILINA KRILA - radionica za djecu (i odrasle )

14-20 sati / radionica fizičkog sučelja Teremin i Teremidi @ MM centar

Teremin (prvotno nazvan eterofon,tereminofon ili termenvox/tereminvox) jedan je od najranijih elektronskih instrumenata. Patentirao ga je Rus Lev Sergeyevich Termen 1928. godine, a posebnost teremina je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja. Sastoji se od dva radijska oscilatora i dvije antene. Teremin se svira tako da glazbenik pomiče svoje ruke oko dviju antena te na taj način regulira glasnoću i visinu tona. Teremidi je prošireni sklop koji koristi Arduino mikro kontroler kako bi teremin povezao s kompjuterom ili s postojećim MIDI glazbenim instrumentom.

Radionica je namijenjena i novorođenima i stručnjacima. Vodi Borut Savski, a pomažu Robertina Šebjanić i članovi ljubljanskog Theremin Orchestra.

14 -15 sati / Kako organizirati komunalni biciklistički servis -- iskustvo zagrebačke Biciklopopravljaonice/ MM centar

Voditelji: Eugen Vuković i Vladimir Halgota

Bit će riječi o funkcioniranju i načinu organiziranja projekta, uvjetima za njegovu održivost i skup preporuka za pokretanje sličnih inicijativa u drugim zajednicama. Također, prepričat ćemo iskustvo ovogodišnjeg Ciklokampa u Austriji koji je, s ciljem razmjene znanja, okupio velik broj sudionika raznih "bike-kitchen" projekata iz cijele Europe.

15-16.30 sati /"Biciklistički aktivizam na društvenim mrežama" + „Zimski bicikl" @ MM centar

Predavači: Ružica Vrdoljak i Boris Ličina / Marijan Sutlović

Zaljubljenici u ljubimce na dva kotača svakako ne bi trebali propustiti prezentacije o djelovanju kroz društvene mreže te kako se pripremiti za vožnju zimi. Ako vas zanima jeste li što propustili u pripremanju (i sebe i dvokotačnog vam ljubimca!) za ovaj hladniji dio godine, poslušajte predavanje o "zimskom biciklu". Jamčimo vam da se poprilično razlikuje od svog brata blizanca "ljetnog bicikla"! ;)

17 sati / 0 MM 3/3/ Vassily Bourikas: filmski kontekst MM-a, predavanje i razgovor@ MM centar

U kojem je povijesno-filmskom kontekstu na regionalnoj i svjetskoj razini djelovao MM centar u svoje zlatno doba, koji su njegovi prethodnici, suvremenici, a koji nasljednici, ispričat će vam i pokazati filmolog Vassily Bourikas s gostima.

17-22 sata / Modni salon @ foyer Teatra&TD

organizatorica: Ivana Biočina i Goran Jovanović

Modni salon je dvodnevni događaj na kojem će desetak najzanimljivijih mladih hrvatskih modnih dizajnera dobiti priliku predstaviti svoj rad. Izaberite svoj primjerak odjeće ili modnih dodataka te podržite mlade dizajnere

17-21 sat / radionica BIC POP SHOW-upoznaj svoj bicikl @ predvorje menze

Voditelj radionice: Vladimir Halgota

Pozivamo vas na radionicu  "Bic Pop Show- upoznaj svoj bicikl", gdje možete naučiti nešto više o svom omiljenom metalnom ljubimcu, kako ga popraviti, urediti i održavati. Kao i drugi ljubimci i Vaš bicikl traži pažnju i, bez brige, znat će Vam uzvratiti ljubav i zahvalnost.

19 sati /prezentacija Observing the research: young art scene of Lithuania@ Caffe Teatra&TD

Veliki dio najmlađe generacije litvanskih umjetnika prekida tradicionalno vjerovanje kako nova umjetnička generacija mora biti agresvina i radikalna. Njihove prakse obilježavaju promatranje te istraživanje prošlosti i sadašnjosti kroz koje određuju svoje djeovlanje u budćnosti. The archive fever koristi službene i neslužbene arhive te preuzima specifična znanja iz etnologije i antropologije. Nakon predavanja prikazat će se video radovi mladih litvanskih umjetnika.

Predavanje je na engleskom jeziku.

19.30 /filmski program: XX / predstavljanje hrvatskih mladih autorica @MM centar

Urednik programa:Luka Kosmat

Program je zamišljen kao predstavljanje hrvatskih mladih autorica, od kojih su se neke već afirmirale na domaćim i i inozemnim filmskim festivalima poput Dalije Dozet, Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić, Lucije Mrzljak, Antonije Putić i  drugih.. U filmu kao dominantno muškom svijetu, fenomen pojave iznimno nadarenih autorica zaslužio je priliku za pregled njihovih dosadašnjih radova. Iako se ne može govoriti o stilskom ili tematskom zajedništvu njihovih filmova, u njima se isprepliću problemi suvremene situacije društva u cijelosti - pozicija žene i mogućnost samoostvarenja u tradicionalnoj sredini, problematiziranje romantičnih odnosa, senzibilizacija okoline o problemima manjina u Hrvatskoj.

DOX

" Zovu me Franjo" Antonija Putić
"Jesam li sretna?"  Vanja Sviličić
„Gospoda Vladlena", Neda Radić

20 sati /Saša Božić : "Love will tear us apart" @  &TD velika

Koncept : Saša Božić / Koreografija: Saša Božić i Petra Hrašćanec / Izvedba: Petra Hrašćanec /Izbor glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec/ Producentica: Štefica Bartolin / Fotografije i video: Danko Stjepanović

Love will tear us apart solo je kreiran za izvođačicu Petru Hraščanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom, isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa, čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica Petra Hraščanec izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina.

20-22.30 sata /  Otvoreni lab I'MM @ MM centar

I'MM_ Media lab za vrijeme Velesajma kulture otvara svoja vrata svima koji žele vidjeti VJ-ing s bakterijama, 'uradi sam' mikroskope, nakit od bakterija, hakirane igračke i gadgete koji (ne)govore. Pridružite se članovima laba na njihovom prvom hakerskom partiju. Zalutajte svjetovima elektronike i tehnologije koji vam ne utjeruju strah u kosti. Dođite u I'MM_!

21.30 sati/ Broadway u&TD-u + Jam session@ &TD mala

Brodvejske melodije dolaze na 8. Velesajam kulture, a interpetirat će ih tri akademske glazbenice: sopranistica Maja Vukoja, mezzosopranistica Dina Puhovski i pijanistica Andreja Jurić. U brodvejsku će vas atmosferu ufurati glazbenim programom na kojem su djela svjetski poznatih skladatelja Georgea Gerschwina, Stephena Sondheima, Leonarda Bernsteina i drugih. Od klasika do suvremenog Broadwaya, Maja, Dina i Andreja će nas provesti kroz povijest brodvejskih hitova. Let's go to Broadway!

21.30 sati / And The Kid & How Convinient @ Klub SC

Mladi zagrebački indie rock bend And The Kid nastao je u prosincu 2010. godine, na inicijativu braće Brune i Filipa Starčevića. Bendu se priključuju basist Ivan Mioč i bubnjar Goran Buković te stvaraju i izvode isključivo autorske pjesme, gradeći svoj zvuk oko čvrste i precizne ritmičke sekcije. Tekstovi na engleskom, elementi americane, boja vokala, ponekad podsjećaju na riječke junake My Buddy Moose. Za sebe će reći da sviraju obične pjesme o običnim ljudima, a mi ćemo reći da to rade odlično! Uvjerite se sami da And The Kid svojom odličnom svirkom vrlo brzo grabi sve veći broj fanova...

Zagrebački electro pop bend How Convinient dolazi rasplesati publiku 8. Velesajma kulture! Ovaj iznimno kreativan kolektiv bavi se stvaranjem i izvođenjem autorske glazbe, zabavne i plesne, ali i remiksiranjem tuđe. How Convinient je počeo nastupati kao duo: DJ Luka i vokal Jasmina, ali je zapravo oduvijek bio kolektiv nekoliko glazbenika koji su radili u studiju na novim stvarima. Imali su priliku nastupiti kao predgrupa Faithlessu pred 10 000 slušatelja, a osim toga i na nizu festivala, konferencija, koncerata i partyja diljem Hrvatske, Slovenije i Srbije. Garancija dobre muzike i genijalne energije, već su sama imena članica i članova kolektiva - višegodišnjih aktivnih sudionika zagrebačke glazbene scene: Nikola Kos aka Electronic Nevergreen (synthesizer), Luka Kurjan aka P.D. Ricco (rhythm machine), Bojan Rokvić aka Bojan Owie (synthesizer), Jasmina Bolanča aka V (singer/VJ) i Marijo Franić aka FMmmmm- synthesizer. U Neumatic Studiju snimili su svoj prvi album „SeXes" kojega je producirao Petar Dundov, cover je rado dizajnerski dvojac Budor+Čule, a objavili su ga na labelu Home Made Electronica. Ne propustite nastup How Convinient koji će rasplesati i najtvrdokornije!

22 sata / Boris Kadin: „Kriv" @ dvorana SEK Teatra&TD

Autor: Boris Kadin / Text: Boris Kadin & Bojan Jablanovec / Produkcija: Via Negativa

Kriv! je biografska priča ispričana logikom linka/interneta u kojoj se otkriva lice čovjeka koji je proveo život radeći unutar korporativnih mreža i donoseći odluke koje će utjecati na milijune drugih života. Kriv! je predstava koja balansira na rubu između zbilje i fikcije kroz ekspoziciju „economic hitmena", njegovog osobnog iskustva, njegove životne priče. Izvođač vas vodi u potragu za tankom granicom u kojoj fikcionalno postaje fakcionalno. Mi živimo u virtualnom dobu. Mi znamo kako doći do informacije. Mi znamo da potraga nikada neće završiti. Mi znamo da svaka priča ima nekoliko verzija. Kriv! je predstava koja pretvara biblijsku kucaj i otvorit će ti se u tipkaj i otvorit će ti se.

23-04 sata / MAGENTA TERORISTI-electro/indie plesaonica @ Caffe Teatra&TD

23-04 sata / KSET CAFFE-dj program @ Klub SC

I na 8. Velesjamu kulture s prijateljima iz KSET-a pripremamo tradicionalan tulum i plesaonicu KSET CAFFE. Lokacija nije KSET nego Klub SC. Ponesite dobro raspoloženje i očekujte gomilu pop i rock hitova 80-ih, 90-ih i 00-ih!

17.12.2011. 09:22:00
Novi komentar
nužno
nužno