« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PREMIJER NE DA

Blokada Gaze ostaje na snazi

Iako je SAD blokadu Gaze ocijenio 'neodrživom', ona postoji već tri godine tijekom kojih su gotovo u potpunosti zaustavljeni izvoz i uvoz

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

Benjamin Netanyahu

,

razlaz

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u subotu da ne namjerava popustiti u provedbi pomorske blokade pojasa Gaze, u trenutku kada jača međunarodni pritisak za njezino ublažavanje ili ukidanje.

Pošto su izraelske snage u subotu zaustavile još jedan brod s pomoći za Gazu, Netanyahu je poručio da "neće dopustiti uspostavu iranske luke u Gazi".

Istaknuo je da se izraelskom blokadom Gaze želi spriječiti naoružavanje Hamasa, islamističke skupine koju podupiru Sirija i Iran i koja vlada u Pojasu Gaze. Hamas se neprijateljski odnosi prema Izraelu i ne priznaje privremene mirovne sporazume koje su potpisale Palestinske vlasti koje vodi predsjednik Mahmud Abas i koje podržava Zapad.

S druge strane, trogodišnja blokada gotovo je zaustavila sav izvoz i većinu uvoza, osim osnovne humanitarne pomoći. SAD je blokadu ocijenio "neodrživom". (hina/metro-portal)

05.06.2010. 18:27:00
Novi komentar
nužno
nužno