« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ne odustaju

Blokada Filozofskog fakulteta nastavlja se i drugi dan

Studenti pokazuju zadnjih godina nezabilježenu upornost u prosvjedima

(Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Filozofski fakultet

,

besplatno školovanje

,

prosvjed na filozofskom fakultetu

Studenti okupljeni u Nezavisnu incijativu za pravo na besplatno obrazovanje večeras su izvijestili da blokadu nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nastavljaju i sutra, a tu odluku je, kako su večeras priopćili, na plenumu održanom u 20 sati podržalo oko 500 studenata.

Također navode kako je prvi dan blokade protekao prema planu te procjenjuju da je u današnjim prosvjednim aktivnostima sudjelovalo najmanje tisuću studenata.

Cilj prosvjednih aktivnosti je ukidanje svih oblika plaćanja visokoškolskog obrazovanja, a sudionici prosvjeda danas su na solidarnost pozvali sve studente i profesore, ali i ostale građane ističući kako opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata nego i budućnosti cijelog društva.

Točno u podne studenti su u povorci, uz povike "besplatno školstvo" ulazili u učionice gdje se odvijala nastava i pozivali svoje kolege da im se pridruže. Negdje su u tome uspjeli, dok je u nekim učionicama nastava nastavljena.

Namjera Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje je, kako su to objavili u svom Proglasu, preuzimanje kontrole nad Filozofskim fakultetom i blokada nastave, za čijeg bi se trajanja profesori mogli baviti znanstvenim radom i održavati konzultacije u kabinetima.

Tvrde da ih podupire dosta profesora i fakultetskih odsjeka iako nisu mogli reći koliko, te da su se za takav način akcije odlučili jer u prethodnima nisu uspjeli postići svoj cilj.

Komentirajući današnje događanje na fakultetu, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju prof. Damir Boras rekao je novinarima da fakultet podržava studentske zahtjeve za besplatnim studiranjem, ali ne i način prosvjeda - prekidanje nastave te ultimativno i nasilno postupanje bez pokušaja prethodnih razgovora s Upravom fakulteta.

Predstavnike prosvjednika pozvao je da zajedno s Upravom fakulteta i službenim predstavnicima studenata (Studentski zbor) sastave zajedničke zahtjeve u ime 7000 studenata i 750 djelatnika Filozofskog fakulteta te ih upute nadležnima. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 00:25:54
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Domagoj
    21.04.2009. 00:48
    tako i treba, pa neće se valjda odustat nakon malo praznih obećanja, trebali bi se i drugi malo ugledat na njih...
Novi komentar
nužno
nužno