« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BEOGRAD

Blic objavio dio Mladićevog ratnog dnevnika

Beogradski dnevni list dokopao se osobnog dnevnika haaškog bjegunca koji je u pretresu stana Mladićeve supruge zaplijenjen krajem prošle godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Matija Koković/CROPIX)
Više o

Haaški sud

,

Ratko Mladić

,

ratni dnevnik

,

Jovica Stanišić

,

Franko Simatović

Prema pisanju beogradskog lista Blic, Ratko Mladić je u svojim bilježnicama detaljno opisao sastanke sa Slobodanom Miloševićem i bivšim šefom srpske Državne bezbednosti Jovicom Stanišićem, te drugim visokim političkim i vojnim liderima, održane u razdoblju od 27. siječnja do 5. rujna 1995. godine.

Mladić je govorio i o novcu potrebnom za 'kupovinu senatora SAD', spominje bivšeg američkog predsjednika Clintona i Tuđmanov put u Ameriku, a navodi i podatke o financiranju vojske 1994. godine, javlja Blic.

Vlasti u Beogradu su Mladićevu bilježnicu predali 25. veljače 2009. godine, a tužitelji iz Haaga traže da ona naknadno bude uvrštena među dokaze protiv Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića. Haaško tužiteljstvo je u zahtjevu Sudskom vijeću obrazložilo da bilješke s tih sastanaka ilustriraju blisku suradnju između sudionika u udruženom zločinačkom poduhvatu i da se u njima ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih sudionika u poduhvatu.

Protiv Stanišića i Franka Simatovića pred Haaškim sudom vodi se postupak pod optužbom da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, cilj kojega je bio prisilno i trajno ukloniti većinu nesrba, u prvome redu Hrvate, bosanske muslimane i bosanske Hrvate, s velikih područja BiH i Hrvatske.

Izvor: Hina

04.06.2009. 12:55:35
Novi komentar
nužno
nužno