« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Blagi oporavak svjetskih burzi

Negativan trend donekle se umanjio prošloga tjedna

Frankfurtski Dax bio je među rijetkima u korekciji
Frankfurtski Dax bio je među rijetkima u korekciji (Reuters)
Više o

burze

,

DAX

Dobri poslovni rezultati kompanija i špekulacije o daljnjem snižavanju kamatnih stopa u SAD-u pomogli su protekloga tjedna ublažiti zabrinutosti ulagača oko zdravlja banaka, što je rezultiralo blagim rastom većine najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.

Dow Jones je tako prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 12.381 bod. S&P 500 indeks dobio je 0,2 posto, zaključivši poslovanje u petak na 1.353 boda. Tehnološki Nasdaq, međutim, oslabio je 0,8 posto, na 2.303 boda.  

Iako je skok cijene barela nafte iznad rekordnih 100 dolara negativno utjecao na Wall Street početkom tjedna, do konca tjedna cijene dionica su se oporavile pod utjecajem dobrih korporativnih i monetarnih vijesti.

Poskupljenje nafte negativno je utjecalo na cijene industrijskih dionica, no poticajno na one u naftnom sektoru. Tako je, primjerice, cijena Exxon Mobila porasla 1,9 posto. No, objava dijelova zaključaka sa sjednice američke središnje banke Fed u siječnju ponovno je probudila optimizam na tržištu da će kamate biti smanjene kako bi se spriječio pad gospodarstva u recesiju, što je potaknulo oporavak cijena dionica.

Faktori optimizmaNa oporavak su utjecali dobri poslovni rezultati kompanija, najava Feda o novom rezanju kamatnih stopa i dogovor o pomoći osiguravatelju Ambacu.   U četvrtak je ulagače neugodno iznenadio podatak Feda iz Philadelphije o padu indeksa proizvodnje u središnjem dijelu SAD-a na najnižu razinu u posljednjih sedam godina, što je još jedna naznaka moguće recesije.

Ipak, već dan kasnije cijene dionica snažno su porasle nakon vijesti da su banke blizu dogovora o pomoći osiguravatelju obveznica Ambac Financialu, što bi moglo spriječiti daljnje štete u bankarskoj industriji i  na kreditnom tržištu. (Hina) 

24.02.2008. 21:01:25
Novi komentar
nužno
nužno