« Hrvatska
objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana
SJEĆANJE

Blagdan Svih Svetih - jedan od najmasovnijih

Uz autobuse, raspoređeno je malo manje od 200 vozača na terenu i uz prometno osoblje pomažu putnicima pri ulasku u autobuse

Mirogoj je uvijek prepun
Mirogoj je uvijek prepun (Arhiva)
Više o

blagdan Svih svetih

,

izvanredni prijevoz

,

gradska groblja

Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. Na grobljima su još sinoć građani zapalili tisuće lampiona.

Na Mirogoju gužve su od ranoga jutra. Izvanredne linije koje voze do Mirogoja već sada su pune, no najveća gužva očekuje se poslijepodne. Cijeli dan na Mirogoju se održavaju svete mise, a euharistijsko slavlje koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić na rasporedu je u 16 sati.

Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od 10. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve - pripadnici jedne i druge, iako na različit način i na različitom stupnju, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

Danas je u većini gradova organiziran javni prijevoz do groblja. Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba rekao je da su na izvarednim linijama raspoređena 72 autobusa, što će biti dostatni kapaciteti za najveća opterećenja. Uz autobuse, raspoređeno je malo manje od 200 vozača na terenu i uz prometno osoblje pomažu putnicima pri ulasku u autobuse. 

Istaknuo je da se na blagdane Svih svetih i Dušni dan preveze oko milijun putnika. 

01.11.2018. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno